Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lista consilierilor europeni de nivel…

Lista consilierilor europeni de nivel înalt, care vor oferi asistență R. Moldova

Membrii Guvernului s-au reunit, la 8 iulie curent, în cadrul Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană (CGIE), pentru aprobarea actualizărilor Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (PNAAA), discutarea implementării PNAAA în semestrul I din anul 2015, dar şi a evoluțiilor în primul an de la semnarea Acordului.

În debutul reuniunii a fost convenită lista Consilierilor europeni de nivel înalt care, începând cu 1 ianuarie 2016, vor contribui la reformarea sectoarelor prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere. Mai mult, în sectoarele cele mai problematice – sectorul financiar, sistemul bancar şi lupta împotriva corupţiei – consilierii vor fi angajaţi în timpul cel mai apropiat. Procedura de selecție a fost deja lansată.

În cadrul şedinţei, miniştrii au aprobat varianta finală a PNAAA actualizat, care include ajustările necesare ale măsurilor şi termenelor propuse pentru realizarea articolelor din AA/DCFTA, ţinând cont de rezultatele primelor luni de implementare, dar şi de recomandările partenerilor europeni. Planul a fost consultat cu societatea civilă. De asemenea, CGIE a decis oferirea accesului pentru publicul larg la platforma online de raportare pe marginea Planului de acţiuni, care permite vizualizarea nivelului de realizare a fiecărei acţiuni în parte şi progresul înregistrat în implementarea Acordului.