Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Limba rusă – subiectul cheie…

Limba rusă – subiectul cheie al unei dezbateri electorale între candidații la funcția de primar al mun. Bălți

Arina Spătaru și Alexandr Usatîi, candidații pentru funcția de primar al mun. Bălți, au participat astăzi, 7 mai, la o dezbatere electorală la Radio Moldova. În cadrul dezbaterii, cei doi și-au adresat mai multe întrebări provocatoare. Însă, întrebarea ce-l „macină” cel mai mult pe candidatul socialiștilor, care pe parcursul întregii dezbateri a vorbit doar în limba rusă, este: „Ce părere aveți despre vorbitorii în limba rusă, mai ales dacă luăm în calcul că în mun. Bălți locuiesc oameni de diferite etnii?”

„Respect oamenii și limba pe care o vorbesc. După cum ați observat, vorbesc fluent limba rusă și limba ucraineană, iar toate problemele pe care încercați să le atingeți prinvind vorbitorii de limbă rusă sunt o formă de manipulare. Haideți să încetăm cu geopolitica și să ne apucăm de treabă: să soluționăm problemele cu care se confruntă fiecare locuitor al mun. Bălți, indiferent de limba ep care o vorbește”, i-a replicat Spătaru.

Potrivit Recensământului din 2014, în mun. Bălți locuiesc 102.457 de oameni, dintre care 13,6% ruși, 9,6% ucraineni, mai puțin de un procent de oameni de alte naționalități, iar restul, peste 70% sunt moldoveni.

În cadrul dezbaterilor, cei doi au vorbit și despre soluționarea problemelor deșeurilor și a drumurilor pline de gropi, precum și despre dezvoltarea mediului de afaceri.

Menționăm că în mai puțin de două săptămâni au loc alegeri noi pentru funcția de primar al mun. Bălți, asta după ce, Renato Usatîi, primarul mun. Bălți, aflat la Moscova, și-a anunțat demisia din funcție de edil. Declarația a fost făcută în timpul unei intervenții video în cadrul emisiunii Politica de la TV8, din 12 februarie 2018. Usatîi a declarat că decizia de a demisiona anume acum, oferă posibilitatea ca următoarele alegeri în Bălți să aibă loc pe 20 mai, curent, odată cu alegerile anticipate locale din toată țara.

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Chișinău, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.

Citiți aici: Ce averi declară candidații la funcția de primar al mun. Bălți