Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Liderii politici de la Chișinău…

„Liderii politici de la Chișinău trebuie să acționeze rapid, să pună interesele țării în fața orgoliilor, în caz contrar R. Moldova calcă în necunoscut”

Parlamentul European a adoptat la 9 iulie curent, în sesiunea plenară la Strasbourg, raportul privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate.

Versiunea finală a raportului conține amendamentele promovate de europarlamentarul Andi Cristea, raportor din partea grupului S&D pentru acest important dosar, cu privire la necesitatea acordării perspectivei europene statelor din Vecinătatea Estică.

„Paragraful 20 conține un text ambițios pe care l-am propus cu privire la acordarea perspectivei europene acelor state din Parteneriatul Estic care indeplinesc condițiile necesare, conform articolului 49 al Tratatului UE. Mă gândesc, în primul rând, la R. Moldova. Amendamentele pe care le-am promovat au fost adoptate în întregime, fie direct sau prin intermediul amendamentelor de compromis negociate” a afirmat europarlamentarul român.

Referindu-se la situația curentă din R. Moldova, Cristea a declarat: „Suntem preocupați, pe bună dreptate, de durata negocierilor în ceea ce privește formarea unui guvern cu o majoritate puternică și hotărâtă, menționând faptul că un asemenea executiv ar fi singurul capabil, în opinia noastră, să răspundă atât așteptărilor legitime ale oamenilor pentru un trai mai bun, cât și așteptărilor de reformă de la Bruxelles”.

Potrivit oficialului european, liderii politici de la Chișinău trebuie să acționeze rapid cu înțelepciune și curaj, să pună interesele țării în fața orgoliilor transpartinice. Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, R. Moldova calcă în necunoscut.

„Mesajul nostru este unul clar: elita politică trebuie să recâștige încrederea oamenilor – afectată de scandaluri precum cel bancar, și poate face asta în baza unui plan coerent de reforme, singura cale sigură spre prosperitate și stabilitate. Recredibilizarea poate începe doar cu lupta reală împotriva corupției și cu reforme implementate”, a conchis Cristea.