Lidera PAS cere Procuraturii Anticorupție tragerea la răspunderea penală a conducerii ANRE

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu cere Procuraturii Anticorupție (PA) să pornească urmărirea penală pe numele persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe motiv că nu au ajustat tarifele la gazele naturale în în 2016, 2017 și 2018. În denunțul depus la PA în acest sens,  se precizează că în această perioadă consumatorii au plătit cu 1,5 miliarde de lei mai mult față de costurile reale ale furnizorului de gaze.

„În prezent, consumatorii casnici achită gazele naturale conform unui tarif de 6,138 lei pentru 1 m³ pentru volumul ce depășește consumul de 30 m³ și 5,892 de lei pentru volumul ce nu depășește 30 m³.

Aceste tarife au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 100 din 26.01.2016. Tarifele au la bază un preț calculat de import al gazelor naturale de 4 194 de lei. Totodată, prețul de facto achitat de S.A. Moldovagaz a fost de 3 887 de lei în 2016 (sau cu 7,3% mai ieftin) și 2 997 de lei în primele șase luni din 2017 (sau cu 28,5% mai ieftin). În a doua jumătate a anului 2017, prețul este și mai mic.

Reieșind din consumul mediu anual anual de gaze de circa 1 miliard m³ rezultă că consumatorii au achitat în anii 2016, 2017 și 2018 peste 1,5 miliarde de lei în plus față de costurile reale ale furnizorului de gaze. Suma respectivă (deviere tarifară) reprezintă, de fapt, o plată în avans din partea consumatorului”, se arată în denunțul depus de lidera PAS la Procuratura Anticorupție.

Maia Sandu cere pornirea urmăririi penale pe semnele componenței de infracțiune prevăzute de articolele 190 alin.(5), 324, 325, 326, 327, 328, 329.

La 22 ianuarie, membrii și simpatizanții Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob în fața ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifului la gazele naturale. Aceștia au invocat, cu trimitere la constatările experților în domeniul energetic, că prețul la gazele naturale ar fi majorat cu 30%.

La o săptămână după această acțiune, premierul Pavel Filip a anunțat că prețul la gazele naturale ar putea fi micșorat cu până la 20%. Totodată, acesta a calificat flashmob-ul partidului de opoziție drept „populism” într-un an electoral.

La 1 februarie, S.A. Moldovagaz a depus o cerere la ANRE prin care solicită examinarea și aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Paulică

    Dna Maia Sandu, lidera PAS cere Procuraturii Anticorupție tragerea la răspunerea penală a conducerii ANRE? Oare nu-și dă seama, că astfel atinge interesele coordonatorului atotputernic Plahotniuk? Chiar este atât de curajoasă? Nu se teme că stăpânul justiției moldovenești va da prikaz să-i se deschidă și ei un eventual dosar penal? Sau a cuprins-o nostalgia după fostul ei șef Filat și vrea să-l întâlnească?

  2. Reporter

    Foarte simpatică dna Maia Sandu în această fotografie! Nu degeaba oligarhul Plahotniuk necătând la cancanul cela al lui de la Edelvais, aleargă după ea s-o corupă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *