Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moţiunea de cenzură pentru Guvernul…

Moţiunea de cenzură pentru Guvernul Gaburici

Socialiștii spun că vor cere demisia prin moțiune de cenzură a Guvernului Gaburici.

Declaraţia a fost făcute de deputatul socialist Ion Ceban petru Europa Liberă, după ce astăzi premierul Chiril Gaburici a declart că Executivul îşi asumă responsabilitatea pentru bugetul de stat, al asigurărilor sociale şi al asigurărilor medicale pentru 2015 . „Care au fost consecințele de pe urma asumării responsabilității guvernului Leancă ați văzut? Deci, câteva zeci de miliarde din Republica Moldova au dispărut și au plecat într-o destinație absolut neclară. Atunci nu am avut posibilitatea să înaintăm o moțiune de cenzură. Acum vom înainta cu certitudine. Cred că și situația este exact comparabilă, lucrurile sunt foarte prost dirijate, nu există transparență. Or, bugetul public care trebuia aprobat încă la guvern și adoptat în Parlament la sfârșitul anului trecut iată că vine în aprilie și pe așa o cale care este absolut inacceptabilă”, a declarat socialistul Ion Ciobanu pentru sursă.

Jurnaliştii de la Europa Liberă i-au întrebat şi pe liberali dacă vor susţine moţiunea. Valeriu Muntenu, vicepreşedintele PL şi-a declarat, în numele formaţiunii sale, nemulţumire faţă de această iniţiativă, dar nu a precizat dacă liberalii vor susţine moţiunea. „Există mai multe prevederi în politica bugetar-fiscală care vin să vâre mâna în buzunarul cetățenilor. Și pentru a evita discuțiile și dezbaterile publice, care trebuie să se realizeze la nivelul Parlamentului, guvernul trece direct la procedura de băgare a mâinii în buzunarul cetățeanului pentru a suplini acele goluri realizate de furtul de la cele trei bănci”, îl citează sursa.

Precizăm că această iniţiativă a Guvernului este una inedită în istoria R. Moldova. Anterior existând doar experienţa Guvernului Filat în anul 2011 şi Guvernului Leancă în 2014 care şi-au asumat responsabilitate doar asupra unor legi.