Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legături suspecte între noii adjuncți…

Legături suspecte între noii adjuncți la SIS, Renato Usatîi și liberalul Valeriu Munteanu

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, i-a numit prin decrete prezidențiale, la propunerea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în funcția de director-adjuncți ai SIS, pe Ruslan Munteanu, Alexandru Jizdan și Alexandru Baltaga.

Alexandru Jizdan este fostul şef al Departamentului Servicii Operative (DSO) din cadrul Ministerului de Interne. Controversatul colonel de poliție a fost destituit pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”. Candidatura acestuia a fost propusă de Partidul Democrat, în timp ce în presă au apărut informații precum că Jidan ar fi „omul lui Usatîi”:
RISE Moldova a publicat anterior înregistrări audio în care Renato Usatîi descrie în detalii relaţia sa pe bani cu ofiţerii Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO. Înregistrările au devenit publice în iunie 2013 câns RISE a prezentat filmul documentar „Asasin în Lege”. Reporterii RISE au identificat atunci legăturile „din umbră” ale lui Renato Usatîi cu ofiţeri de informaţii, şefi din poliţie, procurori, politicieni şi crima organizată. Renato Usatîi afirma că poliţiştii Jizdan şi Pânzari îi prestează servicii private contra cost. Afirmaţiile lui Usatîi sunt susţinute şi de mesajele electronice prin care cei doi ofiţeri îi trimiteau informaţii operative şi administrative din Ministerul Afacerilor Interne.

Unul dintre aceste mesaje dezvăluie că Alexandru Pânzari i-a trimis lui Usatîi un raport intern al ministerului chiar de pe adresa sa de serviciu. Un alt mesaj conţine o notă informativă privind monitorizarea mai multor „hoţi în lege” din regiune, care ar fi trebuit să se întâlnească pe teritoriul Republicii Moldova. La rândul său, Alexandru Pânzari este una dintre candidaturile politice pentru şefia Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP).
Numele lui Jizdan figurează și într-o notă informativă, alături de alţi angajaţi MAI şi procurori, care estorcau bani de la deţinuţi în cadrul acţiunilor de urmărire penală pe dosarul penal „Makena”.
Fostul şef al serviciilor operative a MAI, Alexandru Jizdan, a criticat în repetate rânduri reformele promovate de către fostul ministru de Interne, Dorin Recean.
Timofti a semnat decretul de director-adjunct la SIS și pentru Ruslan Munteanu, fratele ministrului Mediului, Valeriu Munteanu. Ruslan Munteanu a deținut anterior funcția de șef al direcției generale Combaterea Crimelor Economice din cadrul Serviciului Informații și Securitate.
Alexandru Baltaga de asemenea a activat anterior în cadrul instituției, în perioada în președinției lui Vladimir Voronin.
Foto: deschide.md