La o secție din Londra s-au terminat buletinele. Sute de moldoveni nu și-au putut exercita dreptul la vot

La secția nr. 336 din Stratford, Londra, au fost utilizate toate cele 3 mii de buletine de vot. Astfel, sute de moldoveni, care stau în continuare la cozi, nu-și pot exercita dreptul la vot. Informația a fost confirmată și de Comisia Electorală Centrală.

La una din cele două secții deschise la Londra, Marea Britanie, buletinele de vot s-au epuizat cu câteva ore înainte de închiderea urnelor de vot. Sute de oameni au rămas în fața secției fără a putea vota. Președinta CEC, Alina Rusu, i-a îndemnat pe aceștia să se deplaseze la cealaltă secție de votare deschisă la Londra, aflată la 25 de km distanță. Însă și aici cozile sunt interminabile, iar buletinele de vot sunt pe sfârșite.

Oamenii cer de la reprezentații secției din Stratford hârtii pentru a depune contestații spunând că le-a fost încălcat dreptul la vot prevăzut de art. 38 al Constituției R. Moldova ceea ce, spun ei, ar fi un motiv pentru Curtea Constituțională de a invalida alegerile.

Codul Electoral (CE) al R. Moldova nu stabilește expres această încălcare ca fiind una care ar putea duce la anularea alegerilor, însă există o prevedere conform căreia „Dacă Curtea Constituţională stabileşte că în procesul alegerilor şi/sau la numărarea voturilor au fost comise încălcări ale prezentului cod care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, alegerile sînt declarate nule”.

În primul tur, la cele două secții deschise în capitala britanică, au votat 2987 alegători (Stratford) și,respectiv, 1009 (la sediul misiunii diplomatice)

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *