Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kozak: „Liderul PD i-a propus…

Kozak: „Liderul PD i-a propus lui Igor Dodon să încheie acorduri secrete între PSRM și PDM”

Foto: Facebook

Reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor economice cu Republica Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak, susține că Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), i-a propus președintelui Igor Dodon să încheie acorduri secrete între Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și PDM, iar mai târziu să schimbe diametral opus vectorul politicii externe al Moldovei, de la Vest la Est. Oficialul a subliniat că practica istorică arată că orice acorduri secrete duc în mod inevitabil la o catastrofă, scrie ria.ru.

Vicepremierul rus a numit acțiunile autorităților de la Chișinău „criminal deschise”, susținând că acestea au fost „o confirmare evidentă a poziției Moscovei privind necesitatea de a îmbunătăți situația politică din Moldova”.

„Devin din ce în ce mai clare cerințele oamenilor, care vin în contradicție cu convingerile politice, de a „dezocupa” Moldova de regimul criminal”, a spus Kozak.

Potrivit vicepremierului, PDM a încercat în ultima săptămână să prezinte ideea că Rusia ar fi avut dorința de încheia acorduri separate cu PD.  Kozak afirmă că acest lucru nu corespunde cu realitatea, scrie ria.ru.

Dmitrii Kozak, a fost într-o vizită oficială în R. Moldova la începutul săptămânii. Vicepremierul rus a avut o discuție cu Președintele R. Moldova, dar și cu liderii partidelor care au acces în Parlament.

PSRM, cunoscut pentru orientarea sa pro-rusă și blocul pro-european ACUM au creat sâmbătă o „coaliție temporară” menită să „dezoligarhizeze țara” și să voteze mai multe inițiative „pentru scoaterea statului din captivitate”.

Inițial, Zinaida Grexeanîi a fost votată la funcția de speaker, iar ulterior, Igor Dodon, după consultarea cu fracțiunile parlamentare ale PSRM și ale Blocului ACUM, a desemnat-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Candidatura sa a fost aprobată în unanimitate. Un nou cabinet sub conducerea lui Sandu a depus jurământul imediat după încheierea ședinței parlamentului.

Parlamentul R. Moldova a adoptat, de asemenea, declarația „Cu privire la statul capturat”, care precizează că, în R. Moldova, corupția este răspândită, iar oligarhii au dobândit un control total asupra instanțelor. Curtea Constituțională, controlată de exponenți ai PDM a declarat însă acțiunile Parlamentului ilegale, deoarece deputații urmau să creeze un Guvern până la miezul nopții pe 7 iunie, dar nu au respectat termenul limită. Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a numit acțiunile Parlamentului „o încercare de lovitură de stat” și că președintele Igor Dodon și-ar fi pierdut legitimitatea, cerându-i demisia. Administrația Prezidențială a precizat însă că CC și-a depășit autoritatea și că autoritățile vor adresa CEDO și Comisiei de la Veneția cereri de evaluare a acțiunilor judecătorilor. Duminică, 8 iunie, CC a decis să-l suspende pe Igor Dodon din funcția de președinte și să-l numească în această funcție pe Pavel Filip. La scurt timp, acesta, într-o declarație de presă a precizat că ar fi ales data alegerilor parlamentare anticipate: vineri, 6 septembrie 2019.