Klaus Iohannis solicită lui Donald Tusk și lui Jean-Claude Juncker implicare în soluționarea crizei de la Chișinău

Președintele României, Klaus Iohannis, a expediat astăzi, 12 iunie, scrisoare cu privire la situația din R. Moldova către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Șeful statului vecin le cere liderilor europeni să identifice, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, „acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în R. Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”.

Iohannis le spune oficialilior că România, având o relație specială cu R. Moldova, „împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune”, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

Textul integral al scrisorii trimise de președintele României, Klaus Iohannis:

„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,
Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,
Președintele României
Klaus-Werner Iohannis

Excelenței sale Domnul Donald Tusk
Președintele Consiliului European,

Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene

Cc: Doamnei Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Scaraoțki

    Dom Presedinte al nostru din România le zice tare . Tare de tot ! O fi , dacă zice. Probabil intre timp s-a si înființat ARMATA UE , Ori poate armatele reunite RUSIA – UE ? Ce mai încoace si incolo : DEVESELU poate primi si el la urma urmei oareșce soldati rusi bine antrenati, în schimb de experiență . Sau din ăia cu bombardire ? Cu care zicea ăla că aterizește la BUCURESTI ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *