Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Klaus Iohannis: România este foarte…

Klaus Iohannis: România este foarte hotărâtă să sprijine R. Moldova în parcursul ei european

Astăzi, în contextul Summitului Parteneriatului Estic (PaE), prim-ministrul Pavel Filip și președintele României, Klaus Iohannis au avut o întrevedere. Discuțiile au vizat stadiul reformele din R. Moldova proiecte comune în domeniul energetic, care se află în pregătire și criza băncilor din Moldova. 

„R. Moldova este, dacă vorbim de Parteneriatul Estic, în centrul preocupărilor românești și există semne bune, reformele merg înainte, sigur, mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care ne fac să fim încrezători că R. Moldova chiar își dorește să accentueze și să consolideze parcursul european. (…) România este foarte hotărâtă să sprijine R. Moldova în parcursul ei european. Dacă acest parcurs va însemna integrare în Uniune sau altceva depinde evident de moldoveni și nu de noi, în România, dar noi suntem dispuși să continuăm sprijinul în sensul dorit evident de R. Moldova, cu speranța totuși că acest parcurs va fi unul european”, a precizat Iohannis, după întâlnirea cu premierul Pavel Filip, avută în marja Summitului Parteneriatului Estic, notează agerpres.ro 

Totodată, Iohannis a fost întrebat și când va efectua o vizită în R. Moldova, cu referire la invitația lui Igor Dodon pentru un dialog la Chișinău. „O să primească un răspuns, cum se spune în limbajul diplomaților, in due time”, a spus Iohannis.

La sfârșitul lui octombrie, în contextul unei întâlniri cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în R. Moldova Daniel Ioniță, Dodon a transmis o invitație președintelui României pentru un dialog la Chișinău.

„Prin această scrisoare, i-am transmis domnului Președinte Iohannis invitația mea de a vizita R. Moldova. Consider că între șefii de stat ai României și R. Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă. Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții și mizez pe faptul că Președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui”, a spus atunci Dodon.

Expertul Anatol Țăranu a comentat atunci pentru ZdG că nu crede că invitația ar putea fi acceptată.  „Igor Dodon s-a trezit într-o izolare internațională. Acest lucru deranjează, desigur că. Astfel, el încearcă să spargă această izolare prin invitația dată. Nu știu dacă o să-i reușească acest lucru, eu nu văd cum Iohannis ar putea să accepte invitația în aceste condiții. Nu cred că Iohannis va răspunde invitației”, a precizat expertul.