„Joc” cu militari moldoveni în Ucraina: Dodon interzice, Guvernul aprobă, Dodon iarăși interzice

La mai puțin de două ore după ce Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre privind participarea a 57 de militari moldoveni la exercițiile militare din Ucraina, șeful statului a suspendat-o. Decizia lui Igor Dodon vine după ce ieri, 5 septembrie, a informat Ministerul Apărării că interzice militarilor să se deplaseze în Ucraina pe motiv că „în temeiul datelor difuzate de către Ministerul Apărării din Ucraina, inclusiv de către mass-media ucraineană, evenimentul menționat este calificat drept exercițiu multinațional „Rapid Treident”.

În debutul ședinței din 6 septembrie a ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip s-a arătat revoltat de decizia lui Igor Dodon din 5 septembrie de a interzice  militarilor Armatei Naționale să participe la un stagiu de pregătire „Rapid Trident” în Ucraina. Pavel Filip a calificat gestul președintelui țării drept „o situație îngrijorătoare”, deoarece  este pentru a cincea oară când Igor Ddoon interzice participarea militarilor moldoveni la instruiri peste hotare.

„Vreau să menționez că în mare parte bugetul pentru aplicații militare sunt oferite de partenerii noștri, circa 80% din bani. Astfel, neparticiparea țării noastre la aceste aplicații militare ar constitui 5 milioane lei. Nu sunt argumente și temeiuri plauzibile, pentru că nimeni nu dorește să aibă o armată neinstruită, slabă, fără capacități, doar dacă nu se urmărește aceste scopuri”, a argumentat premierul și a propus introducerea subiectului pe ordinea de zi a ședinței, pentru ca ulterior să fie aprobată participarea la stagiu.

La mai puțin de două ore, Igor Dodon a suspendat decizia Cabinetului de ministri, iar argumentele le-a expus pe o rețea de socializare.

„Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că „Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării se află într-o stare deplorabila, cea mai critică de pînă acum, grație guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 pînă în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală”, a scris Igor Dodon pe Facebook.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Andrei

  Mă bucur că Filip nu permite lui Dodon să facă ce vrea, chiar dacă Putin stă în spatele lui și nu dorește ca RM să conlucreze cu Ukraina!

 2. Tatiana

  Dodon ar fi preferat sa-i trimita in donbass sa lupte de partea separatistilor decit sa avem o armata si militari capabila la noi in tara. Nu e in interesul lui Putin si asta nu-i convine omului. Noroc de un Guvern pro European ce-l pune la punct ca de altfel avea sa plingem cu totii in pumn.

 3. Realist

  Dodoane, da de ce sa nu se duca armata la aceste exercitii?! Lasa-i sa se mai antreneze!

 4. Scufița Roșie

  Pagina ZDG mai demult lucrează cu mari dificiențe.
  Deseori nu se se afișează comentariile, iar dacă se
  afișează apoi numai cele pro Plahotniuc. Este absolut
  clar, că în ultimele zile s-a schimbat MODELATORUL!

 5. Le Justicier

  În primul rând nu Filip, dar Plahotniuc, ar fi trebuit să înțelegi
  asta, dacă scrii aici. În rândul al doilea totul este un bâlci de prost
  gust între Plahotniuc și Plahotniuc pentru prostălani. Ceva
  asemănător cu bâlciul între hoțul Șor și justiția lui Plahotniuc.
  Unde-i hoțul Șor acum?

 6. Lupul

  În primul rând vă felicit pe toți. Se pare că paginile ZGD au început
  să lucreze. Nu se știe pe cât timp, dar acum este bine.

  În ceia ce privește tema zilei. Dodon este același Plahotniuc.
  Plahotniuc l-a ales și Plahotniuc îl controlează aproape în întregime,
  dacă nu chiar în întregime. De toate trăsnăile lui Dodon răspunde
  Plahotniuc. PLAHOTNIUC l-A FĂCUT, PLAHOTNIUC RĂSPUNDE
  PENTRU IDIOT!
  Cu părere de rău văd, că unii ori sunt proști ori se prefac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *