Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Iurie Leancă, despre banii pe…

Iurie Leancă, despre banii pe care a vrut să-i ducă în România și pașaportul diplomatic

Iurie Leancă este preşedintele şi candidatul PPEM la alegerile prezidenţiale

După ce zilele trecute, în presă au apărut informații că Iurie Leancă ar fi încercat să scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de oamenii legii pentru că nu avea toate actele în regulă, astăzi, 13 august, fostul premier vine cu explicații.

Fostul prim-ministru confirmă că a încercat să traverseze frontiera R. Moldova cu suma de 50 de mii de euro și anunță că va acționa în judecată mai multe persoane pentru „încălcarea abuzivă a protecției datelor cu caracter personal”, dar și distribuirea de informații false despre persoana sa.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Iurie Leancă explică proveniența banilor.

„Aceștia sunt banii mei, munciți onest până în 2009 când am venit în politică. Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani)”, se arată în postare.

Totodată, Leancă a menționat că banii figurează în declarația de avere și a atașat extrasul bancar.

Fostul premier a negat informațiile precum că pașaportul diplomatic pe care îl deținea la momentul în care ar fi traversat frontiera nu ar fi valabil. Acesta a publicat o fotografie confirmativă, care arată că pașaportul a fost emis la data de 4 iulie 2019 și expiră în 2024.

„Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic. Dar alde Năstase nu are de unde să știe ce înseamnă să fii diplomat de carieră și nici legile nu prea vor să le respecte”, menționează Leancă.

Fostul prim-ministru mai spune că prin difuzarea informațiilor ce conțin numerele de înmatriculare și modelul automobilului său s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal și că viața și integritatea corporală a sa și a familiei sale este îi poate fi pusă în pericol.

Iurie Leancă susține că își va face dreptate în instanțele de judecată și va cere despăgubiri morale, atât de la autorități, cât și de la instituțiile media care au răspândit informații false.