Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Iurie Bolboceanu despre dosarul penal…

Iurie Bolboceanu despre dosarul penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie: „Este o răzbunare a lui Plahotniuc”

Iurie Bolboceanu

Ex-deputatul Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, afirmă că Înterprinderea de Stat „Metalferos” ar fi fost cel mai important finanțator al PDM. Totodată, acesta pledează nevinovat în dosarul penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie. Mai mult, a declarat că dosarul ar fi „o răzbunare a lui Plahotniuc”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Bolboceanu susține că ar fi fost învinuit de trădare de Patrie și spionaj în favoarea Federației Ruse, din cauza activității sale în Parlament din anii 2010-2014: „Contradicțiile dintre conducerea PDM și mine au început chiar din primele luni de activitate în legislativ. Eu vorbesc de Marian Lupu, Vladimir Plahotniuc în primul rând”.

„Eu nu am făcut spionaj în favoarea Federație Ruse și nici în favoarea unui alt stat. Chiar nici nu cunosc care ar fi mecanismele acestui procedeu. Mai mult decât atât, eu am fost tot timpul patriot al R. Moldova. Eu nu am nici o altă cetățenie decât cea a R. Moldova”, susține fostul deputat.

Totodată, Bolboceanu afirmă că primele neînțelegeri, pe care le-a avut cu liderii partidului, au fost legate de compania Metalferos, atunci când în 2010, în Parlament au fost înregistrate mai multe proiecte de legi pentru demonopolizarea companiei.

Potrivit spuselor lui, din moment ce ar fi început să le promoveze proiectele, acesta ar fi fost amenințat de fostul său coleg de partid, Vasile Botnari. Totodată, prin coridoarele Parlamentului apăruse informaţia că prin intermediul „Metalferos” circulau „sute de milioane de euro pe an”

„Deputatul Vasile Botnari, s-a apropiat de mine și m-a avertizat că Metalferos este principalul finanțator al PD și trebuie să rămână instituție monopol de stat așa cum este, de altfel partidul rămâne fără finanțare. După acea discuție am încercat să explic că partidul are nevoie de finanțare, dar eu rămân pe poziția mea că acesta este un monopol care trebuie să fie demonopolizat”, a spus Bolboceanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Bolboceanu mai spune spune că învinuirile care i-au fost aduse sunt o răzbunare a fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotnuic. 

Pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe motiv că nu se mai regăseşte în ea, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce ar fi furnizat informaţii „de interes naţional” lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, informaţii ce puteau fi utilizate „în dauna suveranităţii şi securităţii R. Moldova”.

Agentul străin a fost lăsat la libertate, deoarece convenţiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofiţerilor sub acoperire ataşaţi misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr Grudin

La 4 august, dosarul a fost trimis în judecată. Iurie Bolboceanu s-a aflat în penitenciar în toată această perioadă, măsura de arest fiind periodic prelungită de judecători.

Pe 13 martie 2018, judecătorul Serghei Papuha l-a condamnat pe Iurie Bolboceanu la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie.

Citiți și