Ion Sturza: În opt-zece ani vom fi integrați în UE

Recent, Ion Sturza s-a exprimat pe o rețea de socializare în privința relației România-R.Moldova și ajutorul venit din România în țara noastră. În același context, Sturza s-a referit și la posibilitatea de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană cu ajutorul României.

“Zilele acestea un distins analist politic de la București enumera cu entuziasm „ce face” România pentru R. Moldova. Grădinițe reparate, pachete umanitare distribuite, păcură vara pentru a ne încălzi la iarnă. Și prima tranșă a creditului de 150 de milioane de EURO e pe drum.

Să fim sinceri: e ceva.  Numai că la fel de sincer trebuie să recunoaștem că rămânem în paradigma „podurilor de flori”, cu multă empatie și puțină substanță.

Pentru ca Basarabia REAL să fie (re)integrată în  UE, e nevoie de un plan mult mai ambițios! Ar trebui alocate anual minim 500 de milioane de euro cel puțin o perioadă de zece ani. O combinație de credit și grant. 200 de milioane pentru suport bugetar direct: pensii, salarii, asistență socială. 300 pentru dezvoltarea infrastructurii interne, drumuri, energie, aprovizionarea cu apă. Pentru România este o sumă relativ mică – 0,4% din PIB. În plus, companiile naționale de infrastructură ar trebui pe cont propriu, în doi-trei ani, să facă toate interconectările, drumuri, energie, gaze. Leul moldovenesc trebuie „legat” fix de cel românesc, iar BNR să ia tutela asupra BNM. Concomitent, sute de experți români să treacă Prutul. Piața muncii, financiară și de resurse trebuie deschisă pentru moldoveni.

Vă garantez, în opt-zece ani vom fi integrați în  UE!

Numai că pentru un asemenea proiect ai nevoie de viziune și curaj, lucru care lipsește pe ambele maluri ale Prutului. Preferăm să ne luptam cu lumea virtuală a geostrategiei, în speranța că mai vine un grant, un credit, o „kapikă”, cum spun moldovenii.

Bineînțeles că se vor găsi mulți la Chișinău care nu vor vrea să tranzacționeze „suveranitatea”, protejând mica lor afacere – R. Moldova. La București vor prefera în continuare să „stabilizeze” pe cei care au umilit România în ultimii 15 ani, expulzând diplomați, pângărind însemnele naționale. Aceasta la București se numește americănește –„real politic”, vorba analistului. La Chișinău e doar business, nimic mai mult, fraților!

P.S. Între timp, guvernul de la Chișinău se împrumută cu viteza de 800 de milioane de lei pe lună. Bugetul e prevăzut cu un deficit de 4,2 miliarde de lei. În partea de venituri 3,8 miliarde sunt granturi externe (vor veni?)! Deci, 20% din buget nu are acoperire din venituri! Datoria internă se va dubla anul acesta. Ce urmează? Potopul?”, a conchis Sturza.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. alex kooper

  Hai ca Sturza a mai prezis ca va fi prim-ministru si doar el are solutia si PLDM -ul care dupa o guvernare corupta a murit. Cum sa nu fim noi saraci daca ne au guvernat unii ca Sturza care acum cu milioanele poporului lokuieste in Viena si tine sa ne zica ca suntem saraci.

  • Dracon

   Deja imi sta in gat Sturza asta cu preziceriile lui, el a mai prezis ca la inceputul anului 2016 Moldova nu va putea oferi pensii si salarii bugetarilor dar dupa cum se vede pensiile au fost indexate cu 10% iar salariile de exeplu al medicilor vor fi majorate cu 20%.

 2. Grișa Papuc

  Sturza mai spunea și că din februarie pensiile vor fi platite in galoși că nu știu ce și nu știu cum, văd că Filip nu doar că le achită până azi la timp, dar a reușit să le și indexeze fără nici un credit extern care ar fi parvenit 😉

 3. Stefan

  E usor sa faci astfel de declaratii cind ai resurse si bani suficienti pentru ca sa traiasca in lux si nepotii nepotilor tai. Bani care, printre altele, inca nu se stie cum au fost facuti si nu e exclus sa fi fost luati tot de la acest popor.

 4. vitalie ghetu

  Sturza nu zice nimic de fondul Moldova in care sa se faca parteneriat privat public care exista in Romania unde are afaceri,dar nici acolo la Iasi sau Bacau,ci in Cluj,mai aporoape de Viena,de Petrom ,de Lukoil si sa zica ca vine si el cu ceva,vrea totul de la Romania,dar nici macar de o deschidere pt,afaceristii din Romania,ci numai invers,noi cerem de la Romania 0,4% din PIB,noi ce dam,noi vrem bani din Romania si ca si cu miliardul il furam sau il spalam in Rusia sau in fostele republici ale URSS si sugem la doua vacute ca Voronin sau Kucima,Cine ne impiedica sa facem o uniune fianciara si economica cu Romania,cum are Elvetia cu UE?Dupa mine Sturza are un nume ilustru,dar inafara galosilor dati la salariu ,nu a facut nimic pt,Moldova,numai pt,el si familia lui,iar acum din Romania si din UE cere pomana pt,noi,inainte de a spune ca americanii”ce ai facut TU pt,tara ta,ca apoi sa ceri sa faca ea pt,tine”,la noi cred ca exact cum zic americanii”,nu iti dau peste sa mananci,ci iti dau o undita,ca sa inveti sa prinzi peste”,asa si cu ajutorul UE si al Romaniei pt,noi,dar bogatii nostri cu ce ajuta tara cu spectacole si fotbal ca Usatai,Shorr si Plahotniuk?Mie sa fiu in locul lui Sturza,cetatean moldovean si roman mi-ar fi rusine sa cer Romaniei,iar el sa nu ofere nimic decat idei si consultanta economica in galosi la noi si in euro in Romania,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *