Cine sunt candidații la funcțiile de miniștri în Guvernul Sturza

Ion Sturza, candidatul desemnat de președintele Nicolae Timofti la funcţia de premier, a publicat componenţa nominală a Guvernului care va fi propusă spre vot luni, 4 ianuarie, în cadrul ședinței Parlamentului.

„Mâine la 12:00 echipa propusă a membrilor Guvernului va semna declaraţiile de integritate e proprie răspundere. Pentru că au apărut mai multe informaţii în presă şi vin foarte multe întrebări, public lista miniştrilor propuşi. Programul de activitate a Guvernului a fost transmis Parlamentului şi va putea fi consultat (va fi plasat pe pagina oficială a legislativului).  Atât programul, cât şi lista Guvernului au fost deja transmise Parlamentului”, a scris pe pagina sa de socializare Ion Sturza.

Prim-ministru – Ion Sturza
Prim Vice-premier şi Minnistru de Externe –
Victor Chirilă. Director executiv al Asociației pentru Politică Externă. Nu a fost implicat anterior în proiecte politice.
Vice-premier pentru reintegrare –
Ion Stăvilă. Ex-ambasador al Republicii Moldova în Ucraina. Neafiliat politic.
Ministrul Finanţelor –
Ion Munteanu. În prezent Director Financiar al companiei Union Fenosa. Neafiliat politic.
Vice-premier şi Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei –
Dona Şcola. Director al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO). De asemenea, este membru al Comitetului de Experți în Administrație Publică al Organizației Națiunilor Unite (CEPA). Nu a fost membru al unui partid politic.
Ministrul Economiei –
Marin Ciobanu. Administratorul Zonei Economice Libere Bălți (ZEL Bălți). Nu a fost implicat în proiecte politice.
Ministrul Educaţiei –
Loreta Handrabura. Membru PLDM. Viceministru în cadrul aceluiași minister în perioada 2009-2015. În prezent ocupă funcția de Ministru al Tineretului și Sportului.
Ministrul Justiţiei –
Stanislav Pavlovschi. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova (2001-2008). Anterior a ocupat funcția de procuror, în prezent activează ca avocat. A participat activ la protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale.
Ministru al Afacerilor Interne –
Alexandru Stoianoglo. Fost membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentului între 2009 și 2010. Între 2001-2007 a fost– adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova.
Ministrul Apărării –
Viorel Cibotaru. Membru PLDM. A activat în această funcție și în perioada Guvernului Gaburici.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor –
Svetlana Dogotaru. A ocupat funcția de viceministru în cadrul acestui minister în perioada Guvernului Tarlev. În prezent este consilier al premeirului desemnat, Ion Sturza.
Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Președinte al companiei UniAgroProtect. A participat activ în protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale. Anterior a fost vicepreședinte al Partidului Forța Poporului.
Ministerul Transporturilor şi Drumurilor – Oleg Tofilat. În prezent activează în calitate de secretar de stat, în cadrul acestui minister, fiind numit în funcție în perioada Guvernului Gaburici. Nu a fost implicat în proiecte politice.
Ministrul Mediului –
Andrei Ursache. Activează și în prezent în cadrul ministerului, în calitate de șef de secție. Neafiliat politic.
Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor –
Alexandru Machedon. Directorul și unul dintre fondatorii companiei StarNet, una dintre cele mai mari din sectorul IT. S-a remarcat în 2015 ca un susținător al protestelor organizate de Platforma Demnitate și Adevăr. Nu a fost implicat în proiecte politice.
Ministrul Culturii –
Veaceslav Reabcinschii. Director al Centrului pentru Politici Culturale. Membru Expert-Grup.
Ministrul Sănătăţii –
Ala Nemerenco. Membru PPEM. Director al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”
Ministrul Tineretului şi Sportului – Dumitru Alaiba. Șef al Consiliului Economic al prim-ministrului începând cu anul 2013. Nu a fost implicat în proiecte politice.

Precizăm că luni, 4 ianuarie, premierul desemnat, Ion Sturza, va prezenta  programul de guvernare şi componenţa Cabinetului de Miniştri în plenul Parlamentului, care se întruneşte într-o şedinţă specială cu această ocazie.

Amintim că fracţiunea parlamentară a PSRM a anunțat că nu va vota nici un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi nu va participa la şedinţele respective ale Parlamentului.

Astfel, dacă pe 4 ianuarie 2016, guvernul propus de Sturza nu va întruni numărul necesar de voturi și, ulterior, se va constitui o majoritate parlamentară din 51 de deputați, care vor propune un nou candidat la funcția de premier, atunci Președintele va fi obligat să țină cont de propunerea acestei majorități, în caz contrar rezultând încălcarea Constituției R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tarasov ion

    Sunt multi de la PPDA,cativa de la PLDM si un fost PDM-ist si bine ca sunt multi si fara partid cum este si dl.Sturza,in ideea ca mai multi parlamentari i-ar putea vota,dar eu nu cred,la noi partidele si gasca hotarasc,nu oamenii sau calitatea lor din pacate si ne miram de ce nu ne dezvoltam,de ce nu inaintam,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *