Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Păduraru despre numele său…

Ion Păduraru despre numele său în autodenunțul lui Ilan Șor: Este secret profesional

Numele lui Ion Păduraru, premierul desemnat de șeful statului să formeze Guvernul a apărut în autodenunțul primarului de Orhei, Ilan Șor în adresa lui Vlad Filat.

Ilan Şor susţine că l-a cunoscut pe Filat în 2008, în clubul de noapte Flamingo, iar în 2010, când compania sa, „Dufremol”, avea un dosar cu cei de la „Le Bridge” pentru anularea drepturilor exclusive ale „Le Bridge” la comercializarea produselor fără taxe, în zona duty-free, la toate punctele de frontieră ale R. Moldova, avocaţii săi i-ar fi spus că asupra judecătorului Aureliu Colenco, pe atunci preşedinte al Curţii de Apel Economice (CAE), se exercită presiuni din partea premierului Filat, cu scopul de a pronunţa o decizie împotriva firmei lui Şor. Concomitent, zice Şor, în adresa companiei sale, veneau numeroase verificări „neîntemeiate” de la Vamă, FISC sau MAI, instituţii subordonate PLDM.

Primarul de Orhei afirmă că inspectorii făceau trimitere la comenzile de la vârf, dând de înţeles că ele ar veni tot de la Filat. Ulterior, Şor zice că a înţeles, în urma unei „analize”, că Filat iniţiase un atac împotriva firmelor sale, la comanda celor de la „Le Bridge”, iar intermediarul premierului la „Le Bridge” ar fi fost Ion Păduraru, actualul secretar general al Aparatului Preşedintelui R. Moldova. Ţinând cont de aceste circumstanţe, Şor povesteşte că l-a sunat pe liderul PLDM pentru a-i cere o întâlnire. Aceasta ar fi avut loc în casa lui Filat de la Telecentru. Şor spune că discuţia a fost productivă, pentru că presiunile au încetat, inclusiv cele asupra lui Colenco, iar în noiembrie 2010, judecătorii i-au dat dreptate firmei sale. Pentru asta, Şor spune că i-a dat lui Filat jumătate de milion de dolari, cash, chiar în biroul acestuia din Guvern, dar şi cadouri de 30 mii de euro, fapt ce ar putea fi confirmat de către Gheorghe Stratan, fostul şef al pazei ex-premierului.

Un asemenea dosar, între „Dufremol” şi „Le Bridge” a existat. În hotărârile de judecată, ca reprezentat al „Le Bridge”, a figurat Ion Păduraru. Cazul a fost examinat în mai multe instanţe, de mai mulţi judecători. În prima instanţă, la Judecătoria Economică, era Serghei Namaşco, iar la CAE, Aureliu Colenco, Eugeniu Clim şi Valeriu Harmaniuc. Dosarul, însă, a ajuns de mai multe ori la CSJ, dar şi la CAE, din cauza mai multor erori. Practic, de fiecare dată, judecătorii au dat dreptate firmei lui Şor, inclusiv în prima instanţă. Ulterior, „Le Bridge”, după ce a pierdut procesul în R. Moldova, a apelat Tribunalul de Arbitraj Internaţional, care a obligat statul să-i achite despăgubiri în valoare de 35 milioane de lei, pentru că firma nu ar fi beneficiat de o justiţie echitabilă în R. Moldova.

Solicitat de ZdG, Ion Păduraru, cu referire la acel episod, ne-a spus următoarele: „Eu eram avocat. Avocatul nu poate transmite unei părţi străine relaţiile sale cu clientul. Este secret profesional. Dacă o să fie organul de urmărire penală interesat în a afla episodul acesta micuţ, voi face declaraţii. Dacă nu, mă scuzaţi. E secret profesional. În al doilea rând, intraţi pe blogul lui Ion Păduraru şi vedeţi ce scriam în 2010 despre asta. Dar până acum, nu am fost citat, audiat. Asta e”, spunea Păduraru pentru ZdG, imediat după denunțul lui Șor.

Aureliu Colenco, ex-judecător: „Eu, deocamdată, nu am fost interogat la anchetă, iată de ce, nu fac nicio declaraţie, nu comentez nicio declaraţie a lui Şor sau a altcuiva, pentru că încă nu am fost interogat. Nu aş dori, până atunci, să apară careva divulgaţii din partea mea. Întrebaţi-l pe Păduraru, el mai bine ştie”, ne-a spus, zâmbind, ex-preşedintele CAE.