Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Chicu anunță de unde…

Ion Chicu anunță de unde Guvernul a găsit bani pentru majorările anunțate de Dodon


Premierul Ion Chicu susține că la preluarea portofoliului de prim-ministru al R. Moldova, la 14 noiembrie, pe conturile bugetului de stat erau resurse financiare în valoare de 4 miliarde de lei, iar între timp pe aceste conturi au intrat sume semnificative, venite din granturile acordate de partenerii externi, inclusiv Uniunea Europeană (UE) și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Întrebat de unde vor fi luate resursele financiare pentru finanțarea proiectelor sociale și majorările anunțate de președintele R. Moldova, Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu spune că, potrivit proiectului bugetului, banii erau planificați de mult timp și urmează să fie alocați.

„Banii pentru majorări sunt planificați, aceste sume sunt planificate demult. Nu este nimic extraordinar.

Banii nu se acumuleaza nici de prim-ministru, nici de nimeni, ci de la contribuabili. Vreau să vă comunic că situația este complicată, exact așa cum era cu o lună în urmă sau în iunie.

Nu sunt banii premierului, guvernului, președintelui ci sunt bani acumulați din economie.

Pe conturile bugetului public la 14 noiembrie erau 4 miliarde de lei. Este adevarat că pe conturi au intrat sume semnificative din granturile acordate de partenerii externi, inclusiv UE, FMI. Sunt veniturile planificate, nimic suplimentar nu a venit. Partea principală a veniturile provin din taxe și impozite pe intern”, a declarat Chicu.

Luni, 18 noiembrie, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat mai multe majorări la pensii, salarii și indemnizații.

Mai mulți deputați din blocul electoral ACUM susțin că inițiativele lui Dodon sunt inspirate din programul de guvernare al Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, iar banii „au fost obținuți și aduși tot de Guvernul condus de lidera PAS”.

Guvernul Chicu a fost învestit joi, 14 noiembrie, cu votul a 62 de deputați socialiști și democrați. Noul cabinet de miniștri a primit încrederea Parlamentului la doar câteva ore după ce președintele Igor Dodon l-a înaintat pe consilierul său în funcția de prim-ministru, pe care l-a însărcinat cu formarea unui guvern tehnocrat. Cu excepția lui Ion Chicu, în noua garnitură a Guvernului se regăsesc încă cinci consilieri ai șefului statului.