Întrebări valabile după ce a fost lipsit de imunitate Vlad Filat

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova,  Victor Munteanu a postat pe pagina sa de socializare un articol în care punctează mai multe elemente suspecte ale evenimentelor recente, legate de ridicarea imunității și arestul lui Vlad Filat. Expertul consideră că toți deputații, inclusiv Dodon și Voronin au urmat un scenariu bine pus la punct. Mai mult, el presupune că Renato Usatîi a știut până-n detalii planul din 15 octombrie.

Victor Munteanu se întreabă de ce Procurorul general nu a reacționat la acuzațiile lui Filat despre miliardele de la Moldtelecom, Matalferos și alte firme, de ce nu întreprinde nimic privind arestul fostului deputat Valeriu Guma și de ce a permis liderului pro-rus Renato Usatîi să controleze străzile și mașinile din preajma Parlamentului.

În postare, el mai declară că în Republica Moldova s-a instaurat „legea banditismului” și pune sub întrebare faptul autodenunțului lui Shor, în situația în care acesta rămâne în continuare să-și exercite funția de primar, având acces la banii publici.

Vedeți mai jos articolul lui Victor Munteanu:

„Dura lex, sed lex !
Ei nu, așa să fie ?!

 1. Cum a reacționat procurorul general la declarațiile haluncinante ale lui Filat despre miliardele de la Moldtelecom, Metalferos, umflarea facturelor la gaz, etc.? Nicicum. Probabil s-a bosumflat, pentru că Filat, după spusele lui Voronin, i-a ponegrit pe nedrept pe restul 100 de deputați onești.
 2. Cum s-a putut ca până azi organele de drept, în frunte cu PG să nu întreprindă nimic împotriva fostului deputat de la PD, dl Guma, căutat de Interpol și condamnat într-o țară membră a UE?
 3. Cum a putut acumula atât de repede probe pentru „bănuiala rezonabilă”, urmată de reținerea lui Filat și nimic pe Dodon, care este vestit pentru monopolul instaturat asupra improtului de carne în RM acum câțiva ani în urmă?
 4. Cum este cu putință ca primarul Orheiului să se autodenunțe că a dat mită unui înalt funcționar de stat 250 mln euro și să rămână primar, adică ordonator de resurse publice ?! CUM ?! Prostul prostului să fii ca ăa crezi în autodenunțul lui Shor de 250 mln mită. Deputații au crezut. Unul ca unul au crezut în aceasta probă irefutabilă. Pentru că ei sunt deștepți, nu proști ca noi.
 5. Cum trebuia să reacționeze organele de drept la declarația publică a primarului de Bălți, alt om de bună credință, care striga la microfon că-i dă cadou un Mercedes nou oricărui polițist care-l prinde pe Filat, în timp ce Filat nu era nici pus sub învinuire, nu a fost emis vreun ordin de reținere, nu era dat în cautare? CUM SE CALIFICĂ ACEASTĂ FAPTĂ?
 6. Cum e posibil ca un primar să nu se prezinte la serviciu cu săptămânile, declarând ostentativ că lucrurile merg strună și fără el la Bălți, chiar dacă s-ar afla și pe planeta Venus? Deci, la Bălți ordine a făcut, a făcut și la Chișinău, acum se apucă să măture planeta Venus de praful milenar. Asta ar putea! Dar totuși, Codul Muncii prevede posibilitatea eliberării din serviciu pt mai mult de 4 ore de lipsă nemotivată. Dacă motivul este protestul, atunci orice persoană în funcție electivă, de la primar, la deputat și președinte pot să nu vină la serviciu, declarând că protestează! E dreptul lor la protest, pe banii cui? Salariu primește și cerere de concediu din cont prorpiu n-a scris. Voi de ce nu megeți la porteste pe bani publici sau din contul serviciului ?
 7. Cum se califică faptul că primarul de Bălți amenință public angajații serviciului de salubritate că-i va îngropa în asfalt, că declara ostentativ că va verifica oricare mașină care intră și iese de pe teritoriul Parlamentului? CUM trebuie să reacționeze Procurorul Gurin și MAI când o gașcă în frunte cu Usatâi verifică mașinile poliției, ale Parlamentului, ale Guvernului, a deputaților. Mă întreb, dacă era mașina ambasadorului rus, american, sau orice CD- tot avea să le caute prin mașini? Poliția tot avea să asiste calm? N-a căut și prin mașina procurorului Gurin, cumva? Căci alte mașini nu prea circulă în curtea Parlamentului.

Dacă așa a început lupta cu marea coruție, dacă pentru asta unii s-au apucat de chiuit și dansat, atunci răspund la intrebarea de mai sus: Da, e dură legea, dar e legea bandismului care vine galopant peste noi. Un parlament întreg este deja ostaticul acestei legi ! Bine am ajuns la destinație.

P.S. Scenariul de ieri a fost pus la punct până în detalii și roluri atribuite lui Usatîi, lui Voronin: fiecare avea momentul său de inervenție. E dură legea, dar nu e legea statului de drept la care visăm. Aici se joacă după alte reguli și legi. N-am crezut, sincer, n-am crezut că s-a ajuns atât de departe și atât de rău. Măcar de ochii lumii să-l fi săltat pe Dodon, pe vreunul de la PD, de la comuniști, liberali. Nimic. Mesajul a fost clar: uitați-vă ce se întamplă cu cei ce mi/ni se opun. Popul vrea spectacol ? Aranjăm linsajul public. Nu vă place, vine Usatîi și vă bagă în asfalt. Stați cuminți…și votați!

Disociați-vă, deja nu mai e rușine, e crimă!”

Sursa foto: realitatea.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Simion

  Fiecare a fost “insarcinat” de cerberii banditului Plaha…Fiecare dintre toate aceste scule de sefi aveau si dsicurs pe masura. Ba mai mult, Dodoloaie oaia suprema avea “zadania” sa “solicite” vot deschis, iar Badaranato sa urle in strada, sa umileasca politia. Fiecare jigodie stia, nu insa si garantul nostru, dl Timofti. Pe bune, tara hazului si a necazului, tara Despotismului si a Banditismului, tara Nasului, a Finului si a Apolstoleasei-Nasa. Tara lui Despot-Voda-Plahotniuk! Din punctul meu de vedere, dl Leanca ar fi trebuit sa se abtina, cumva…

  • Dorian Bordian

   Tu ești dus cu pluta… a lui Filat!!! Filat a pizdit un miliard și suferă un popor intreg din cauza lui… dar tu aberezi aici cu prostiile tale!!!

 2. Roman Popov

  In ziua cand a cazut Filat am putut sa-i aflam pe toti acei care se aratau apolitici si independenti, dar de fapt erau sub Filat.

 3. Hariton Gudumac

  Filat își merită soarta. Nu trebuia să puna laba pe banul public si atunci avea sa fie totul ok. Si da, Filate, e o mare diferenta sa te declari toti anii acestea un fel de lider national, curat ca lacrima, si in acelasi timp impreuna cu nasul tau sa furi de la Banca de Economii peste 200 milioane de euro.

 4. Leonid Moldovanu

  Ce este este, sau Filat deja nu mai e vinovata n furtul acelui miliard ? Hai lasati jalea, cine a controlat BEM din anul 2009 ?

 5. Mihail Moraru

  Niciodata n-asi fi gandit ca Victor Munteanu e atit de infantil.
  La toate acestea intrebari,in mintea lui Victor Munteanu exista un singur raspuns.
  ,,Al nostru Hot,Vladimir Filat,e ma cinstit decit ai vostri Hoti !!,,.
  Chiar si o maare Rafuiala intre Hoti e spre binele nostru,a celor multi!
  Mai putin trebue sa ne intereseze,care e locul acestora in Judecata!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *