Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Întâlnirea lui Pavel Filip cu…

Întâlnirea lui Pavel Filip cu Federica Mogherini. Despre ce au discutat cei doi

Pașii care au fost făcuți pentru implementarea Acordului de Asociere UE – R. Moldova au fost discutate astăzi, 3 mai, de prim-ministrul Pavel Filip și Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Întrevederea a anticipat reuniunea Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova.

„Anul 2018 este un an electoral şi trebuie să fim foarte vigilenţi la orice tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a spus Pavel Filip în cadrul întâlnirii cu Frederica Mogherini. În același timp, reprezentanta UE a vorbit despre importanța reformelor ce trebuie făcute, ca oamenii să beneficieze cu adevărat de Acordul de Asociere.

„Această întâlnire este o oportunitate de a discuta în detalii despre colaborarea noastră și lucrurile ce pot fi făcute acum sau mai târziu. Noi trebuie să lucrăm împreună, ca să fim siguri că toate aceste reforme sunt făcute corect. Un lucru important trebuie menționat: Moldova trebuie să se concentreze pe justiție, sectorul de afaceri, mass-media, ca toate reformele să fie funcționale și eficiente în lupta împotriva corupției. În primul rând trebuie trași la răspundere cei care au fost implicați în furtul miliardului. Investigația trebuie să fie complexă și să permită întoarcerea banilor furați. UE nu înțelege de ce acest lucru se face atât de încet și nu suntem de acord ca cetățenii R. Moldova să fie impuși să plătească pentru acest furt… Am discutat și despre alegerile care urmează să aibă loc și am punctat, încă o dată, că acestea trebuie să fie corecte și transparente, iar orice schimbare în sistemul electoral trebuie să fie făcută doar după ample discuții cu societatea civilă”, a declarat Mogherini în cadrul unui briefing.

Amintim că, la 31 martie 2017, la a treia întâlnire a Consiliului de Asociere UE – R. Moldova, a fost adoptată o declarație comună și semnat un acord între UE și R. Moldova privind procedurile de securitate pentru schimbul și protecția informațiilor clasificate. În cadrul întâlnirii de atunci a fost discutat fenomenul răspândit al corupției și necesitatea intensificării luptei împotriva ei. Menționăm că, potrivit raportului indicelui percepției corupției pentru anul 2017, R. Moldova se plasează pe locul 122 din 180 ţări incluse în clasament, acumulând doar 31 de puncte.

„Cu toate că în 2017 au fost adoptate unele legi menite să consolideze cadrul instituţional de combatere a corupţiei, în speţă, a corupţiei la nivel înalt şi spălării banilor, punerea lor în aplicare întârzie. Nu a fost asigurată funcţionalitatea Autorităţii Naţionale de Integritate, compromiţând aplicarea politicii de verificare a averilor şi intereselor personale. Pare a fi nefuncţională şi Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale. Deşi aproape un an în urmă a fost adoptată Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie, până acum nu a fost iniţiată monitorizarea implementării acesteia. În 2017 s-au înteţit încercările guvernanţilor de a compromite procesele de prevenire şi combatere a corupţiei, de a legaliza mijloacele de provenienţă frauduloasă. Guvernanţii nu au întreprins măsuri reale pentru a trage la răspundere persoanele implicate în furtul miliardului din sistemul bancar şi oficialii care au admis frauda; s-au desfăşurat în continuare procese judiciare de rezonanţă cu uşile închise; s-a amplificat practica iniţierii dosarelor politice contra oponenţilor la nivel local; s-a abuzat de prevederile legii privind protecţia datelor cu caracter personal pentru a îngrădi accesul la informaţiile de interes public; s-au încălcat rigorile transparenţei decizionale; cadrul legal electoral a fost ajustat în interesul partidului de la guvernare. Aceste practici vorbesc nu atât despre corupţia uzuală reflectată în Indicele Percepţiei Corupţiei, cât despre corupţia la cel mai înalt nivel, inclusiv corupţia politică, care a condus la capturarea statului”, susțin reprezentanții Transparency International-Moldova.

Acordul de Asociere UE – R. Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014, ratificat la 2 iulie 2014 și a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Acest Acord este baza legală prin care R. Moldova îşi continuă agenda de reforme şi modernizare economică pentru următorii ani. Modelul UE reprezintă instituţii puternice, care pun accentul pe lege, proceduri, sistem, şi nu doar pe factorul uman. În UE, toţi sunt egali în faţa legii, indiferent de statut, clasă socială, rasă, religie sau apartenenţă politică.