Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Înfrângere înainte de cursă: Sergiu…

Înfrângere înainte de cursă: Sergiu Tofilat nu a reușit să adune numărul necesar de semnături

Sergiu Tofilat, activist și analist în domeniul energetic şi financiar-bancar, care a anunțat pe 3 aprilie că vrea să lupte pentru funcția vacantă de primar al mun. Chișinău, nu a reușit să adune numărul necesar de semnături. Joi, 19 aprilie, în ultima zi în care avea posibilitatea de a prezenta la Consiliul electoral al circumscripției Chișinău nr.1 listele cu minimum zece mii de semnături în susținerea candidaturii sale, Sergiu Tofilat a recunoscut că a colectat doar două mii de semnături.

„Acum 2 săptămâni am anunţat că voi candida independent pentru Primăria Chişinău. Era extrem de dificil să colectăm peste 10.000 de semnături într-o perioadă atât de scurtă. Indiferent de greutăţi, era important să anunţăm acum intenţia de a candida şi de a forma o echipă pentru Primărie şi Consiliu la următoarele alegeri locale din anul 2019… Fără pregătire şi resurse, am reuşit să colectăm peste 2000 de semnături, în toiul sărbătorilor de Paşti. În acelaşi timp, am avut şi alte activităţi pe care nu le puteam amâna. Nu a fost simplu, dar a fost un efort necesar ca să căpătăm experienţă în organizarea unei campanii electorale: doar prin implicare poţi înţelege unde greşeşti şi cum trebuie de făcut mai bine. Am examinat opţiunea de a merge în campanie din partea unui partid. Consider că nu este momentul potrivit. Acestea nu sunt ultimele alegeri. Suntem abia la început de cale. Avem la dispoziţie un an în care ne vom preocupa de problemele municipiului şi ne vom pregăti pentru alegerile locale din anul 2019… Pe 20 mai ieşim la alegeri ca să dăm un vot de protest. Votăm împotriva lui Plahotniuc şi a candidaţilor săi: Silvia Radu, Ion Ceban, Valeriu Munteanu şi Reghina Apostolova”, a scris Tofilat pe o rețea de socializare.

La 3 aprilie, Sergiu Tofilat a anunțat că vrea să se înscrie în cursa electorală pentru funcția vacantă de primar al mun. Chișinău. „Cetățenii trebuie să decidă cine are șanse mai mari, dar contează să nu permitem ca oamenii apropiați lui Plahotniuc să ajungă în Primărie”, a declarat Tofilat. Tot atunci, el a menționat că ar putea să renunțe la cursă și să-l susțină pe Andrei Năstase, în cazul în care ultimul va avea mai multe șanse de a câștiga.

La 20 mai 2018 vor avea loc alegeri locale în mun. Chișinău, asta după ce, la 16 februarie, Dorin Chirtoacă, edilul capitalei suspendat din funcție și cercetat într-un dosar de trucare a licitațiilor, a anunțat că demisionează.

Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara. Mandat de un an va avea și edilul municipiului Bălți, care, de asemenea, va fi ales la 20 mai.