Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Indexarea pensiilor: jumătate de milion…

Indexarea pensiilor: jumătate de milion de pensionari rămân sub minimul de existență

Guvernul a aprobat, pe 7 martie, prin asumare de răspundere, un proiect de lege care prevede modificarea formulei de indexare a pensiilor.  Conform noii formule, pensiile vor fi indexate în funcție de media creșterii prețurilor în ultimii 3 ani. Până recent, acestea erau indexate în funcție de majorarea prețurilor pentru anul precedent.

„Prin formula veche, indexarea pensiilor era joasă, la nivel de 3%. De aceea, după discuțiile pe care le-am avut cu toți colegii de la ministerele vizate, am decis să mergem pe modificarea formulei”, a spus Pavel Filip. Potrivit autorităților, proiectul de lege va permite indexarea pensiilor cu 5,3% din 1 aprilie curent.

Președintele Uniunii Pensionarilor din R. Moldova, Victor Leancă, consideră că proiectul de lege nedreptățește beneficiarii de pensii a căror valoare la ziua de azi nu depășește minimul de existență. Potrivit acestuia, nu sunt luați în seamă cele 523 de mii de persoane, care au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum. Și cei 193 de mii de pensionari care au ieșit la pensie până în anul 2000, eșalonați pentru recalcularea pensiilor până în 2027, sunt discriminați.

„Moș Ion, va ajunge oare el până în 2027, când îi va fi recalculată pensia să vadă și el o ușurință? – cred că nu va mai ajunge moș Ion la această vârsta. Oamenii de vârsta a treia, cam 60-70%, dacă nu mai bine, sunt într-o situație extrem de grea. Celor care au 4-5 mii sau mai mult pensia – le convine. Chiar și o indexare de 5,3% – cum ar fi, 300-400 de lei dacă se adaugă la cei 5000, e un folos, dar cei care primesc 800-900, că mai sunt și dintre aceștia? Ce face cu 80-100 de lei un om care îi vai și-amar de capul lui? Să fi fost pe vechi, cum era cândva, indexarea nu era să fie la 5,3%, dar la 7% sau chiar 8%. Noi, cei de la Uniunea Pensionarilor din R. Moldova, pregătim o adresare către viitorul guvern și viitorul parlament – dacă va fi format, să ia măsuri. Omul trebuie să rămână om, de aici trebuie de pornit, să-i dăm omului să aibă posibilitatea de a trăi, toți să aibă măcar minimul de existentă”, a declarat Victor Leancă pentru ZdG.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în semestrul I al anului 2018 mărimea minimului de existență a constituit circa 1895,7 de lei pe lună pentru o persoană.

În R. Moldova, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, sunt în jur de 700 mii de pensionari, peste 400 de mii dintre aceștia sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă.