Încălcările continuă: un alegător a constatat înregistrarea la domiciliul său a 15 persoane străine

De la deschiderea secțiilor de votare, observatorii asociației Promo-Lex au înregistrat mai multe încălcări ale legislației electorale și incidente mai puțin obișnuite. Potrivit directorului de program Promo-Lex, Pavel Postică, s-a constatat acordarea legitimațiilor de observator pentru reprezentanți ai unui partid politic care nu are candidați în alegeri. Acesta susține că legitimațiile au fost acordate de către organele electorale în lipsa unor ședințe, în dimineața acestei zile. Faptul respectiv a fost raportat Comisiei Electorale Centrale (CEC), care, potrivit lui Pavel Postică, a dat asigurări că legitimațiile vor fi retrase.

În cadrul unei conferințe de presă în care a raportat despre încălcările întregistrate între orele 9.30-12:45, directorul de program la Promo-Lex a declarat că a fost identificat un caz de transportare organizată a alegătorilor. Este vorba despre localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei, unde un microbuz ar transporta votanții la urne.

În aceeași localitate, observatorii Promo-Lex au identificat prezența nejustificată a două persoane în incinta secției de vot. Cei doi s-au prezentat inițial drept observatori, ulterior însă au recunoscut că sunt jurnaliști. Potrivit observatorilor, cele două persoane s-au poziționat la intrarea în secția de votare și înregistrează foto și vedo procesul electoral, în pofida atenționărilor care le-au fost făcute.

Au fost înregistrate mai multe cazuri de agitație electorală, prin pliante, panouri și îmbrăcăminte care conține simbolica de partid. În trei cazuri s-a constatat încălcarea secretului votării prin votul în grup.

La o secție de votare din Bălți s-a identificat o posibilă situație de corupere a alegătorilor.

În 14 cazuri s-a constatat fotografierea buletinelor de vot, inclusiv de către observatori.

Observatorii Promo-Lex au raportat și 53 de cazuri  de deficiențe ale listelor electorale. Pavel Postică afirmă că este vorba despre erori privind numărul sau seria buletinelor de identitate și înscrierea persoanelor străine la domiciliul mai multor alegători. Într-un caz de la secția de votare nr. 256 din capitală, un alegător a constatat că la domiciliul său sunt înregistrate încă 15 persoane. În alte cazuri este vorba despre prezența la domiciliile alegătorilor a câte 2-3 persoane străine. Potrivit directorului de program la Promo-Lex, sunt multe cazurile când persoanele care au plecat peste hotare și și-au retras domiciliul din R. Moldova se regăsesc în listele de bază. Aceste constatări ar însemna, susține Pavel Postică, deficiențe ale sistemului informaţional automatizat de stat „Alegeri” (SIAS “Alegeri”) .

 

Urmăriți aici informații la minut despre alegerile locale:

LIVE TEXT: Chișinăul își alege primarul. Tinerii „pasează” responsabilitatea celor mai în vârstă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *