Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Încă un pretendent la fotoliul…

Încă un pretendent la fotoliul de primar al capitalei admis în cursa electorală

Victor Strătilă

Victor Strătilă, fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate, care a ratat în toamna anului trecut concursul pentru șefia Autorității Naționale de Integritate, este, oficial, cel de-al șaptelea pretendent la șefia Primăriei municipiului Chișinău. Marți, 17 aprilie, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău l-a înregistrat pe Strătilă drept concurent electoral din partea Partidului Verde Ecologist. 

La 13 aprilie, în ziua când a depus dosarul la Consiliul Electoral de Circumscripție pentru a solicita înregistrarea în cursă, Victor Strătilă declara pentru ZdG că a decis să candideze fiind motivat de „dorința de a schimba fața orașului și a veni cu noi schimbări anume pentru locuitorii municipiului Chișinău”.

Victor Strătilă are 51 de ani și este jurist de profesie. Din aprilie 2013 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al CNI. Până a fi numit la CNI, Strătilă a fost avocat şi consultant în cadrul unor proiecte ale UE în R. Moldova. Timp de 5 ani, în 1994-1999, a fost anchetator superior, apoi procuror al secţiei anchetă penală a Procuraturii Chişinău.

În 2017 Victor Strătilă a candidat la funcția de președinte al Autorități Naționale de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, însă a picat testul cu detectorul de minciuni (poligraf).

Declaraţia de avere şi interese personale pentru 2017 Strătilă indică un apartament de 29 m.p., cu o valoare cadastrală de 180 de mii de lei, dar şi 7 terenuri agricole. Viitorul candidat la șefia primăriei Chișinău conduce, din 2012, prin comodat, o Toyota Corolla produsă în 2007.

În 2015, Strătilă a cumpărat un elicopter Ka-26, produs în 1975. Funcţionarul a intrat în posesia aparatului de zbor în urma unei licitaţii pe care şi-a adjudecat-o contra sumei de 103 mii lei. Strătilă spunea atunci că a cumpărat elicopterul având „o intenţie nobilă de a reabilita nava” de producţie sovietică, el fiind şi pilot, absolvent al Şcolii Militare Superioară de Pilotaj din Saratov (Rusia). „Elicopterul e în proces de reparaţie. Am făcut şcoala militară, am învăţat elicoptere, iar în aeroclubul din Craiova am zburat pe planoare”, declara anterior Strătilă.

În cursa electorală pentru șefia capitalei au fost înregistrați până în prezent șase candidați: Valeriu Munteanu (vicepreședintele PL), Vasile Costiuc (președintele partidului „Democrația Acasă”),  Andrei Năstase (liderul PPDA, candidat PAS-PPDA), Reghina Apostolova (candidata Partidului Șor), Alexandr Roșco (membru al grupului „Antifa”, candidatul partidului „Casa Noastră-Moldova”) și Ion Ceban (candidat PSRM).

Alți doi candidați independenți care și-au anunțat intenția de a concura pentru fotoliul de primar urmează să colecteze până la 19 aprilie, data limită când mai pot fi depuse dosarele la CEC pentru scrutinul local, câte zece mii de semnături. Este vorba despre Sergiu Tofilat (expert în domeniul energetic şi activist civic) și Silvia Radu (primară interimară a mun. Chișinău).

Activista civică Maia Laguta a anunțat că renunță să mai colecteze semnături, explicând că nu va reuși să colecteze semnături, deoarece timpul prevăzut pentru acest exercițiu este unul insuficient.

Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara. Mandat de un an va avea și edilul municipiului Bălți, care, de asemenea, va fi ales la 20 mai.