Înainte de demisie, la Nobil, Drăguțanu s-a întâlnit în secret cu Andrian Candu

Duminică, 20 septembrie 2015, Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei s-a întâlnit cu Andrian Candu, președintele Parlamentului. Întâlnirea a fost una neoficială și a avut loc la restaurantul hotelului Nobil din centrul Capitalei.

Sursele ZdG precizează că cei doi au ajuns separat la restaurant în jurul orei 16.00 și au stat până după ora 23, într-un loc dosit de ochii celor prezenți. Precizăm că localul unde a avut loc întâlnirea aparține nașului de cununie al speaker-ului Candu, prim-vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Luni, adică a doua zi după această întâlnire, Dorin Drăguțanu și-a prezentat demisia. Decizia a fost catalogată de mai mulți experți drept una surprinzătoare, pentru că a survenit în ajunul vizitei reprezentanților Fondului Monetar Internațional la Chișinău, care urmau să discute, inclusiv cu guvernatorul, un eventual împrumut pentru țara noastră.

Am încercat să aflăm despre ce au discutat cei doi și dacă întâlnirea a influențat decizia lui Drăguțanu de a părăsi postul după șase ani de guvernare a Băncii.

După apeluri repetate, președintele Parlamentului a răspuns la telefon și ne-a acuzat de „insistență obraznică”. Întrebat despre ce a discutat cu guvernatorul demisionar, acesta a evitat un răspuns. El nu a confirmat, dar nici nu a negat întâlnirea. Mai mult, speaker-ul ne-a recomandat să apelăm Serviciul de presă al instituției atunci când apar întrebări.

Ulterior, am contactat Serviciul de presă al Parlamentului pentru a obține pe această cale un oarecare răspuns. Am discutat cu Victoria Ocară, consilierul președintelui, care ne-a confirmat că ce doi s-au întâlnit. Doar că, luni, 21 septembrie, în biroul lui Candu, după ce Drăguțanu a susținut conferința de presă în cadrul căreia și-a anunțat demisia și nu duminică.

Cu referire la întâlnirea de duminică, consilierul speaker-ului a declarat că nu cunoaște nimic, deoarece duminica este zi de odihnă. Ulterior, Victoria Ocară a revenit cu un apel și a confirmat întâlnirea. Ocară susține că aceasta a avut loc duminică, “la solicitarea expresă a guvernatorului într-un local privat din Capitală, fapt confirmat de președinte în cadrul unei emisiuni TV”. Discuția a vizat, inclusiv demisia anunțată a doua zi de Drăguțanu și s-a desfășurat în acel local privat, și nu în birourile de serviciu, pentru că era zi de odihnă. “Dl președinte a avut și luni dimineața (tot înainte de demisie) o întâlnire cu cei doi reprezentanți ai BNM, care a vizat, la fel, demisia acestora”, ne-a confirmat Victoria Ocară.

Încercările numeroase de a discuta subiectul cu Dorin Drăguțanu nu s-au soldat cu succes. Guvernatorul nu a răspuns la telefonul său mobil. Am urmat aceeași tactică și am solicitat Serviciului de presă al BNM un răspuns oficial. Ofițerul de presă ne-a asigurat că revine cu un apel pentru a ne transmite declarația șefului demisionar. Nu am primit niciun sunet, așa că am insistat. De această dată ofițerul de presă a declarat că a anunțat guvernatorul despre solitările noastre, dar acesta este prea ocupat cu atribuțiile funcției și nu are timp, deocamdată, pentru a răspunde presei. În această seară, BNM a anunțat că Drăguțanu este plecat din țară, fiind la Tbilisi, la o reuniune a guvernatorilor.

candAmintim că, speakerul Andrian Candu și-a exprimat, cel puțin oficial, nemulțumirea privind demisia pripită a șefului BNM. Acesta afirma la începutul săptămânii că hotărârea trebuia să fie anunțată cu trei luni mai devreme, înainte de a se vorbi despre această hotărâre în public. „Demisia lui Drăguțanu și a lui Moloșag nu va ajuta cu nimic țara. Dimpotrivă, aceste demisii ar putea să afecteze și mai mult țara. Există anumite riscuri.”, a declarat Candu imediat după anunțarea demisiei guvernatorului.

Precizăm că, Andrian Candu și Dorin Drăguțanu se cunosc de cel puțin 13 ani. Între 1998 și 2009, Dorin Drăguțanu a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul companiei de audit PricewaterHouseCoopers Moldova (PwC Moldova). În aceeași companie a activat și Adrian Candu în perioada 2002-2010, în calitate de manager senior. Precizăm că între 2003-2005 Drăguțanu a ocupat postul de Manager de Țară în compania PwC Moldova. Respectiv, Candu s-a aflat în subordinea lui Drăguțanu.

Potrivit unor surse, anume relația dintre Andrian Candu și Dorin Drăguțanu l-a propulsat pe ultimul în funcția de guvernator al BNM. Aceleași surse susțin că între Mihai Ghimpu, liderul PL și Dorin Drăguțanu, guvernatorul demisionar nu există nicio relație de rudenie, așa cum s-a speculat în presă încă din momentul numirii acestuia la șefia BNM, în noiembrie 2009.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Andrei Turcan

  Si ce asa mare stire. De parca nu sau mai intilnit si pina acum cei care detin functii de rang inalt in stat.

  • nykkooo

   Cum tie nu iti pare deloc suspect faptul ca cu o zi inainte de a da demisia , Candu s-a intilnit cu el si au stat jumatate de zi la sfat ? Oare asta nu ridica semne de intrebare ca demisia nu si-a dat din propria initiativa asa cum zice el si ca a fost pus de Plahatniuc de exemplu sa faca asta ?

 2. Ana Cioranica

  Si daca sefu parlamentului si sefu bancii natioanle s-au vazut asta ce inseamna? Si Vald Filat s-a vazut cu Victor Topa in Germania – asta ce inseamna ca Filat conduce Platforma DA. Eu m-as mai gandi…

  • nykkooo

   vad ca eshti mare “activista” pe diferite forumuri , si ca prin minune toate comentariile tale sunt pro Plahatniuc , rushine sa va fie lingailor , ca sigur nu crezi in cea ce scrii dar shtii ca iti este bine cu situatia asta quo si te tii de treuca cu mainele si picioarele. Rushine

 3. andrei balan

  Pina acum toti cereau demisia lui Dragutanu, acum ca si-a dat demisia, unii cauta motivele…

  • nykkooo

   ba tontule, demisia si sa fie anchetat si eventual pedepsit, simti diferenta sau te faci ca nu o vezi !!!???

 4. Hasdeu Hasdeu

  Mincinoși. Acum doar ei vor crede în minciunile lor. Sau… mai sunt doritori? Mai sunt doritori să-i voteze, știind că sunt mincinoși și hoți? Sau cât bagă-n pungă sunt buni, iar când iau cu sacul, hai la proteste!

 5. ion mercaru

  Eu cred ca s-a dat o lovitura atat guvernului;apoi primului-ministru si in final s-a dorit blocajul financiar al Moldovei pt;a ne veni un ajutor de la rusi;dar nimeni nu s-a gandit la Romania cu sedinta comuna cu guvernul nostru care ne-a oferit imprumutul de 150 de milioane cu dobanda de 1,5% pe an rambursat in 5 ani….

 6. Simion

  Cuib de vipere, Junta este acest club (ig)NOBIL. Vai de neamul care are asemenea conducatori ka Kandu! Un coiot turbat care atenteaza impotriva statului, un scorpion infect care tradeaza interesele proprie tari, un jihadist rapace care conspira si saboteaza pentru a ingrosa climatul de insecuritate si instabilitate. Un imberb cu privire bulihara si minte nesanatoasa, spalt de oculta satanica a “Nasului”. Si inca mai are obraznicia sa spuna ca este politician. Numai un cap tulbure devine talhar politic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *