Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, la Moscova :…

Igor Dodon, la Moscova : „Integrarea europeană nu promite nimic bun pentru ţara mea”

Aflat la Moscova, liderul PSRM, Igor Dodon a făcut o declarație în cadrul mesei rotunde a Clubului „Izborsk” în care s-a referit la  consecinţele negative ale integrării europene pentru ţările din fostul bloc sovietic.

„Este o sinucidere economică benevolă, or, altfel nu poţi numi acea cale, pe care o urmează R. Moldova timp de mai bine de şase ani. Autorităţile chişinăuiene mână insistent, cinic şi pe alocuri chiar cu fanatism ţara într-acolo, unde nu ne aşteaptă nici dezvoltare economică, nici stabilitate demografică, nici coeziune socială. Integrarea europeană nu promite nimic bun pentru ţara mea, totuşi pe seama ei politicienii pro-occidentali de la Chişinău şi-au acumulat un capital politic şi financiar frumuşel. Ani în şir, ei au tras foloase din atitudinea favorabilă a demnitarilor europeni şi americani, conturile lor de milioane se află în Occident, copiii lor își fac studiile în Occident, prezentul şi viitorul lor sunt legate de Occident. Astfel, de pe urma integrării europene a câștigat şi continuă să câștige doar o parte din elita de la Chişinău. Reprezentanţilor acesteia puţin de le pasă de povara economică ce apasă pe umerii celorlalţi locuitori ai ţării. Cetăţenii sunt hrăniţi cu promisiuni şi iluzia despre, chipurile, un viitor mai bun în cadrul Uniunii Europene”, a spus Dodon în acest context.

„ Federaţia Rusă a fost şi rămâne a fi principalul nostru partener strategic. Pe lângă piaţa de desfacere a produselor moldoveneşti, Rusia este unicul furnizor de gaze naturale pentru Moldova. Place acest lucru cuiva sau ba, dar alţi furnizori de agenţi energetici pentru Moldova, într-o perspectivă apropiată, nu vor exista. În Rusia, trăieşte una dintre cele mai numeroase diaspore moldoveneşti  şi muncesc majoritatea migranţilor din Moldova. Rusia este principalul garant al reglementării diferendului transnistrean şi al reunificării ţării noastre. Apreciind lucrurile de pe poziţiile de bun simţ şi interese de durată ale Moldovei, ar fi fost firească aderarea ţării noastre la Uniunea Economică Euroasiatică, păstrând relaţiile prieteneşti şi parteneriatul comercial cu ţările Uniunii Europene. Acest lucru îl înţeleg mai mulţi economişti, agrarieni, reprezentanţi ai sferei de producţie de la noi. Acest lucru îl înţelege poporul Moldovei pe ambele maluri ale Nistrului”, a mai spus Dodon.