Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon îl felicită pe…

Igor Dodon îl felicită pe Viktor Orban, premierul Ungariei, cu prilejul victoriei la alegeri: „Avem relații bune personale”

facebook.com/dodon.igor1/photos

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, pare să fie primul dintre autoritățile de la Chișinău, care-l felicită pe Viktor Orban cu prilejul victoriei obținute de partidul său la alegerile parlamentare din Ungaria. Anterior, Dodon declara că susține politica lui Orban în ceea ce ține de limitarea migrației în țara sa și că „mizează pe suportul Ungariei în consolidarea statalității R. Moldova”. Este puțin probabil, însă, ca victoria lui Orban să fie sărbătorită la Bruxelles, susțin criticii premierului Ungariei, care declară că „Bruxelles ar trebui să nu mai trimită bani la Budapesta până când țara nu va reflecta principiile și valorile UE”.

Șeful statului a scris un mesaj de felicitare pentru Viktor Orban pe pagina sa de facebook. La finalul mesajului, Igor Dodon a menționat că „are relații personale bune” cu premierul ungar și că „va face totul pentru ca relațiile dintre R. Moldova și Ungaria să înregistreze o dinamică pozitivă în toate domeniile de interes comun”.

Aflat într-o vizită de lucru la Budapesta, în mai 2017, președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. La acea întâlnire Igor Dodon a declarat că susține politica lui Orban în ceea ce ține de limitarea migrației în țara sa și că „mizează pe suportul Ungariei în consolidarea statalității R. Moldova”.

Mai multe personalități care s-au declarat anti-Uniunea Europeană, inclusiv liderul partidului francez de extremă dreaptă Frontul Național, Marine Le Pen, au sărbătorit victoria lui Orban, transmite Euronews. Viktor Orban se bucură și de susținerea  președintele american Donald Trump.

Este puțin probabil, însă, ca victoria lui Orban să fie sărbătorită la Bruxelles. Criticii lui Viktor Orban, spun că „premierul Ungariei duce o politică de reprimare a drepturilor omului, libertății presei și democrației” și că „Bruxelles ar trebui să nu mai trimită bani la Budapesta până când țara nu va reflecta principiile și valorile UE”.

După numărarea a peste 93% din voturi, partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria obține victorie în alegerile parlamentare de ieri, 8 aprilie, asigurându-și 133 de locuri din 199 în viitorul parlament ungar. Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, și-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.  Pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formaţiuni – Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar – şi-au anunţat demisiile, transmite Agerpres

 

Foto: facebook.com/dodon.igor1/photos