Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon comentează decizia CSJ:…

Igor Dodon comentează decizia CSJ: „Creează un precedent periculos și va avea consecințe serioase”

Foto: report.md

Președintele Igor Dodon susține că decizia Curții Supreme de Justiție prin care au fost declarate legale deciziile instanțelor inferioare cu privire la invalidarea alegerilor creează un precedent periculos și va avea consecințe serioase pe termen lung, inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare.

„Chișinăul rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali și sunt sigur că Ion Ceban și echipa sa vor continua promovarea proiectelor sociale și se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orășenilor”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Președintele a mai precizat că Ion Ceban, candidatul PSRM la alegerile locale, a fost nedreptățit prin decizia judecății, deoarece nu au existat contestații împotriva lui. Igor Dodon este de părerea că în cazul anulării votului lui Andrei Năstase trebuie să fie organizat în mod repetat al doilea tur, cu participarea lui Ion Ceban: „Dar ce nu am obținut acum, vor obține la anul, o victorie dusă la capăt, pentru un mandat deplin de primar, de patru ani”.

Judecătoria Chișinău a decis pe 19 iunie că atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație în ziua alegerilor prin intermediul mesajelor de îndemnare a cetățenilor să iasă la vot.

„Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor”, se menționează în motivarea hotărârea Judecătoriei Chișinău, menținută de Curtea de Apel, dar și de Curtea Supremă de Justiție.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. În următoarele zile, contracandidatul său, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală.