Igor Dodon a semnat demisia ministrului Justiției

Igor Dodon, președintele R. Moldova, anunță că a semnat demisia lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției.

„Acum avem cu un unionist mai puțin la guvernare. Aceasta este a 16-a demisie din Guvernul Filip pe care o semnez (inclusiv 14 miniștri și 2 vicepremieri). Și ar fi bine să-și dea demisia deja tot Guvernul, în frunte cu premierul Filip, ca să putem organiza alegeri anticipate împreună cu cele din Chișinău și Bălți… Eu sunt gata să-i trimit în afara Guvernului și în afara politicii pe toți membrii guvernării eurounioniste. Și pe unioniștii declarați de acolo, și pe cei camuflați. Oricum, mai devreme sau mai tîrziu anume așa va fi. Pînă la alegerile parlamentare sau imediat după, ei vor pleca. Și va veni o altă guvernare, socială și pro-Moldova”, a scris șeful statului pe o rețea de socializare.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Tănase, ministrul Justiției, a anunțat că-și va depune demisia din funcție, după  ce a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veacealav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar.

Tănase a menționat că, odată cu demisia din funțcia de ministru al Justiției, renunță la serviciul public după 10 ani.

Aceasta a făcut anunțul pe facebook, la o zi și jumătate după ce postul Jurnal TV a publicat o convorbire telefonică purtată de Tănase cu Veaceslav Platon. Vedeți, mai jos, mesajul integral postat de Alexandru Tănase.

Dragi colegi și prieteni,

Am acceptat demnitatea de Ministeru al Justiție pentru a promova reforme pe domeniul justiției fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de Ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică.
Pentru mine a fost o adevărată onoare, ca mai bine de un deceniu să-mi servesc poporul țării mele în funcția de parlamentar, membru al guvernului și judecător constituțional. Vreau să mulțumesc Premierului Pavel Filip pentru încrederea acordată și colegilor miniștri din Guvern cu care am avut o colaborare frumoasă, în binele oamenilor din Republici Moldova”, a scris Tănase pe o rețea de socializare.

Alexandru Tănase a renunțat la funcția de ministru al Justiției la două luni după ce a fost instalat. Tănase a depus jurământul de învestire în funcție la 10 martie 2018, succedându-l pe Vladimir Cebotari.

Astăzi, 13 martie, în cadrul unui briefing, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, a anunțat că vine cu o nouă candidatură la funcția de ministru al Justiției. Este vorba de magistrata Victoria Iftodi, care va fi propusă președintelui R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *