Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon a convocat prima…

Igor Dodon a convocat prima ședință a noului Parlament

Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca mâine, 21 martie, în ședința de constituire. Decretul de convocare a fost semnat de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Ședința va începe la ora 13:00.

„Am decis să vin cu un discurs în fața deputaților noi aleși și cu o adresare către cetățenii R. Moldova. Rog Secretariatul Parlamentului să asigure o bună organizare a evenimentului cu invitarea corpului diplomatic”, a anunțat șeful statului.

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.