Igor Boțan: „Darurile politicienilor sunt daruri otrăvite”

Perioada electorală ne prezintă în cele mai mici detalii întregul mecanism de funcționare a statului. Declarația a fost făcută de către analistul politic Igor Boțan, în cadrul unei dezbateri publice „Pericolul fraudării alegerilor”.

„Dacă concurenții electorali se adresează în judecată și adresările lor sunt trecute cu vederea, atunci avem un semnal că lucrurile stau prost. Dacă Consiliul Coordonator al Audiovizualului trece cu vederea faptul că mass-media este concentrată în anumite mâini și nu întreprinde nimic pentru echilibrarea situației este un semnal alarmant pentru societate”, a subliniat Boțan.

De asemenea, el încurajează oamenii să anunțe cazurile de fraudare a alegerilor sau de cumpărare a alegătorilor. „În cele 9 cicluri electorale ne-am convins că cei care fac cadouri, de fapt, cumpără voturile. Astfel, am ajuns să avem un lider de partid care guvernează întreaga țară și coordonează o guvernare care pretinde a fi pro-europeană. De aceea, ne întrebăm: în ce țară europeană s-a mai văzut ca șeful unui partid să aibă o fundație de caritate și în ajunul alegerilor să facă acte de caritate, care par mai mult acte de corupere a cetățenilor?  Astfel că, în aceste cazuri cetățenii trebuie să înțeleagă că cașcavalul nu este gratis și să se gândească la viitorul țării, înainte de a accepta ceva”, a declarat analistul politic.

Potrivit lui, există o listă de fapte și încălcări ce pot fi sesizate: „După ce a fost numită data alegerilor un partid a făcut acte de caritate. Deși legea partidelor nu permite partidelor să facă acte de caritate. Aceste acte de caritate au fost făcute de 900 de echipe în 900 de localități din R. Moldova. Vă aduceți aminte acea acțiune de „Paște Fericit”. De asemenea, au fost încălcate normele de colectare a donațiilor și acest lucru este trecut cu vederea. Demnitari publici din această listă de partid au donat timp de jumătate de an de două ori mai mult decât venitul lor oficial. Acest lucru ridică semne de întrebare. Un alt fapt este că mass-media este concentrată în mâinile unui singur beneficiar, care are pretenții politice. Dacă Parlamentul spune că nu poate soluționa această problemă, atunci de ea trebuie să se ocupe CCA. Însă, tot nimic nu se face”.

„Înțeleg cum acel partid a fost capabil, în doar câteva ore, să colecteze atâtea semnături. Recent, liderul acestui partid a făcut o donație de 100.000 de lei bisericii și asta ar putea fi explicația… De aceea, mă adresez bisericilor noastre, să nu accepte daruri de la politicieni. Cetățenii R. Moldova trebuie să înțeleagă că în cazul în care vrem să avem alegeri libere și corecte trebuie să înțelegem că darurile politicienilor sunt daruri otrăvite”, a conchis Igor Boțan.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Jora

  La fel ca și Popa! Bravo băieți vp descompirați! Se știa că Filat vă achită, dar acum se va cunoaște oficial!
  Niște lingăi care se hrănesc din banii furați de la BEM și întreținerea partidului la fel din banii BEM!

 2. Ceban Victoria

  CCA chiar sta cu miinile in sholduri! Jurnalistii lui Tzopa de la Jurnal TV numesc oamneii de la Orhei vaci, boi, capre si tot felul de animale, iar CCA nici o reactie! Postul asta demult trebuia sa ramina fara licenta!

  • Dracon

   Nu se va intampla aceasta, odata ce CCA va lua masuri pai ei vor sari in cap ca fiind asta atac inainte de alegeri, un atac la comanda.

  • Alissa A.

   Intradevar postu Topist Jurnal TV isi permit preaa multe ei insulta cum vor de parca ar fi cuvinte de lauda, le este gros obrazu!!

 3. Vlad

  Inteleg foarte bine ca Botan se viseaza sa ajunga si el la cirma tarii, dar pentru asta trebuie munca multa, dar cetatenii nu se hranesc din vorbe-n vint si de critici, dar de fapte concrete! Asa ca pina atunci ,mai are cale lunga impreuna cu Nastase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *