Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ieri unul, azi altul. Socialiștii…

Ieri unul, azi altul. Socialiștii propun un nou candidat la Curtea Constituțională

Sursă foto: tvrmoldova.md

În timpul ședinței Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități, s-a întrunit într-o ședință pentru a elabora raportul pentru proiectul cu privire la numirea a doi judecători la Curtea Constituțională. Dacă anterior în aceste funcții erau propuși Domnica Manole și Dumitru Pulbere, astăzi Parlamentul s-a răzgândit și l-a înlocuit pe Dumitru Pulbere cu deputatul socialist Vladimir Țurcan.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către membrul Comsiei juridică, numiri și imunități, Sergiu Sîrbu, care ne-a comunicat că Dumitru Pulbere a fost înlocuit cu Vladimir Țurcan la inițiativa socialiștilor.

Raportul Comisiei urmează a fi prezentat în Parlament în cadrul ședinței de astăzi, 16 august.

Menționăm că anterior, în secretariatul Parlamentului a fost înregistrat un proiect, semnat de deputații Mihai Popșoi, Alexandru Slusari și Vlad Batrâncea, prin care la funcția de judecători constituționali erau propuși Domnica Manole și Dumitru Pulbere.

Dacă ex-magistrata Domnica Manole s-a regăsit printre persoanele care au depus dosarul la Parlament pentru funcția de judecător la CC, atunci Dumitru Pulbere, care de doi ani este președinte al Comisiei pentru constituționalitatea și drepturile omului din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele R. Moldova Igor Dodon, nu s-a regăsit printre cei care au despus dosarele.

Actuala Lege cu privire la Curtea Constituțională stipulează că judecătorul CC poate deţine această funcţie pe durata a două mandate, respectiv, Dumitru Pulbere, care a deținut două mandate la CC, nu ar întrunea respectiva condiție pentru a accede la CC.

Anterior, la 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului i-a desemnat câștigători ai concursului pentru funcția de judecător constituțional pe secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu.