Ieri unul, azi altul. Socialiștii propun un nou candidat la Curtea Constituțională

În timpul ședinței Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități, s-a întrunit într-o ședință pentru a elabora raportul pentru proiectul cu privire la numirea a doi judecători la Curtea Constituțională. Dacă anterior în aceste funcții erau propuși Domnica Manole și Dumitru Pulbere, astăzi Parlamentul s-a răzgândit și l-a înlocuit pe Dumitru Pulbere cu deputatul socialist Vladimir Țurcan.

Informația a fost confirmată pentru ZdG de către membrul Comsiei juridică, numiri și imunități, Sergiu Sîrbu, care ne-a comunicat că Dumitru Pulbere a fost înlocuit cu Vladimir Țurcan la inițiativa socialiștilor.

Raportul Comisiei urmează a fi prezentat în Parlament în cadrul ședinței de astăzi, 16 august.

Menționăm că anterior, în secretariatul Parlamentului a fost înregistrat un proiect, semnat de deputații Mihai Popșoi, Alexandru Slusari și Vlad Batrâncea, prin care la funcția de judecători constituționali erau propuși Domnica Manole și Dumitru Pulbere.

Dacă ex-magistrata Domnica Manole s-a regăsit printre persoanele care au depus dosarul la Parlament pentru funcția de judecător la CC, atunci Dumitru Pulbere, care de doi ani este președinte al Comisiei pentru constituționalitatea și drepturile omului din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele R. Moldova Igor Dodon, nu s-a regăsit printre cei care au despus dosarele. Actuala Lege cu privire la Curtea Constituțională stipulează că judecătorul CC poate deţine această funcţie pe durata a două mandate, respectiv, Dumitru Pulbere, care a deținut două mandate la CC, nu ar întrunea respectiva condiție pentru a accede la CC.

Anterior, la 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului i-a desemnat câștigători ai concursului pentru funcția de judecător constituțional pe secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *