Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Componența Guvernului Streleț

Componența Guvernului Streleț

Astăzi, joi, 30 iulie 2015, la ora 14.00, deputații s-au întâlnit în ședința Parlamentului pentru a vota învestirea Guvernului Streleț. Acesta a fost votat cu 52 de voturi din partea alianței formate din PLDM, PD și PL. 41 de deputați au votat împotriva.

Anatol Șalaru va fi ministrul Apărării, Corina Fusu cel al Educației, Iurie Chirinciuc ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Valeriu Munteanu, ministrul Mediului. Toți cei patru au fost până acum deputați în Parlament pe listele PL.

În urma partajării funcțiilor în viitorul Guvern, PLDM-ului i-au revenit Ministerul Afacerilor Interne, funcție care ar urma să fie ocupată de actualul ministru, Oleg Balan, Ministerul de Externe, unde va rămâne Natalia Gherman, Finanțele, unde Anatol Arapu își va continua mandatul, Agricultura, unde Ion Sula ar urma să rămână în funcție, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, unde ministru va deveni actualul șef de la Sănătate, Mircea Buga și cel al Tineretului și Sportului, unde Loretta Handrabura va deveni șefă.

La PD, Stephane Bride rămâne șef la Economie, Pavel Filip la Tehnologie și Informație, Vasile Bâtca la Construcții, Monica Babuc la Cultură, în timp ce Ruxanda Glavan de la Protecție Socială trece la Sănătate, făcânt rocada cu Mircea Buga. Vladimir Cebotari, fost viceministru al Transporturilor și Infrastructrurii Drumurilor, actual director al Căilor Ferate din Moldova va fi ministru al Justiției.

La reintegrare va rămâne Victor Osipov, propus anterior de PD, deși se spunea că acest portofoliu va fi hotărât prin consens. Vicepremier pe probleme sociale va fi deputatul Gheorghe Brega.

Amintim că, săptămâna trecută, PLDM, PD și PL au semnat acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană III. Acesta este formată din 52 de deputați. Pentru a învesti noul Guvern este nevoie de 51 de voturi.

V.M.