Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul a numit un nou…

Guvernul a numit un nou ambasador al R. Moldova în Turcia și a rechemat alți șase diplomați. Lista completă

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 12 februarie, rechemarea din funcție a șase ambasadori ai R. Moldova din străinătate. Tot la ședința de astăzi, Executivul a aprobat numirea în funcție a noului ambasador al R. Moldova în Turcia.

Astfel, Guvernul l-a numit pe ex-bașcanul Găgăuziei, Dumitru Croitor, în funcția de ambasador al R. Moldova în Turcia.

Între timp, șase ambasadori au fost rechemați din funcție:

  • Mihai Gribincea – ambasador al R. Moldova în România. 
  • Vitalie Rusu – ambasador al R. Moldova în Cehia
  • Victor Osipov – ambasador al R. Moldova în Austria
  • Veaceslav Dobândă – ambasador al R. Moldova în Suedia
  • Denis Jelimalai – ambasador al R. Moldova în China
  • Ștefan Gorda – ambasador al R. Moldova în Bulgaria

Mihai Gribincea a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, la 5 noiembrie 2015.

Vitalie Rusu a fost numit în funcție de ambasador al Republicii Moldova în Republica Cehă, Vitalie Rusu, în funcţia de ambasador pe lângă Sfântul Scaun, prin cumul, printr-un decret al preşedintelui Nicolae Timofti în iunie 2016.

Victor Osipov a fost viceprim-ministru pentru reintegrare al R. Moldova în Guvernul Filat în perioada 25 septembrie 2009 – 14 ianuarie 2011 și în Guvernul Gaburici și Guvernul Streleț, în perioada 18 februarie 2015 – 20 ianuarie 2016. În mai 2017 a fost numit Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar Austria, Reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă OSCE, Oficiul ONU și Organizațiile internaționale de la Viena.

Noul ambasador al R. Moldova în Turcia, Dumitru Croitor, este un politician găgăuz din R. Moldova, care a deținut în perioada 1999-2002 funcția bașcan al Găgăuziei, demisionând din funcție la presiunea administrației republicane comuniste.

Guvernul Chicu urmează să numească alți ambasadori în țările vizate.