Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Gurin: „Avem probe concludente cu…

Gurin: „Avem probe concludente cu privire la implicarea lui Vlad Filat în frauda bancară”

Corneliu Gurin, procurorul general al R. Moldova, a declarat, în cadrul ședinței Parlamentului, că deputatul Vlad Filat, ar fi implicat în frauda bancară de la BEM.

„Avem probe concludente cu privire la implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară. Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influențarea martorilor, distrugerea probelor”, a menționat Gurin.

Potrivit lui, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcția de prim-ministru, a extorcat și a primit de la directorul SRL „Dufremol”, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri și servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 milioane de dolari SUA pentru a facilita încetarea controalelor inițiate la SRL „Dufremol” de către organele abilitate cu funcție de control, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de Consul Onorific al R. Moldova în Federația Rusă, pentru a asigura adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim duty-free, adică pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale precum și contrar acesteia.

De asemenea, în intervalul 2013-2014, Filat, urmărind scopul primirii ilegale a banilor, serviciilor, altor bunuri și avantaje pentru sine și alte persoane, susținând că are influență asupra persoanelor publice și cu demnitate publică din cadrul Guvernului și altor instituții, a pretins și a primit de la Ilan Shor personal și prin mijlocitor, bani, servicii și alte bunuri și avantaje în sumă de peste 190 de milioane de dolari SUA.
De asemenea, Vlad Filat ar fi asigurat numirea lui Ilan Shor în funcția de președinte al Consiliului de administrație a Băncii de Economii. De aceea, procurorul general a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Filat.

Vlad Filat a anunțat că această acțiune a fost una regizată de mai mult timp de Vlad Plahotniuc.