Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Gamrețki a fost restabilit în…

Gamrețki a fost restabilit în funcție la Primărie de aceeași judecătoare care nu a validat alegerile locale

Rodica Berdilo

Judecătoarea Rodica Berdilo, cea care nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase este aceeași judecătoare care a obligat anterior Primăria Chișinău să-l repună pe Igor Gamrețki în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație. În cazul Gamrețki, decizia a venit după ce Curtea Supremă de Justiție i-a anulat acestuia interdicția de a ocupa funcții publice.

Rodica Berdilo are o experiență de aproape doi ani în sistemul judecătoresc. Potrivit portalului magistrat.md, Berdilo a fost numită în funcție la 23 mai 2016, prin decretul lui Nicolae Timofti. La mai puțin de o lună, pe 7 iunie 2016, Rodica Berdilo a solicitat concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului. Cu un an în urmă, pe 21 martie 2017, magistrata a revenit în funcție la Judecătoria Chișinău.

La 22 martie, curent, magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a anulat dispoziția din 13 decembrie 2017, prin care primara interimară a capitalei, Silvia Radu, l-a demis pe Gamrețki. Prin aceeași hotărâre magistrata l-a restabilit pe acesta în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație  a Primăriei mun. Chișinău, precizând că în această parte hotărârea „urmează a fi executată imediat”.

Primăria nu s-a supus deciziei și a doua zi, 23 martie, a contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Curtea nu a emis până în prezent nicio hotărâre în privința contestației. Următoarea ședință va avea loc la 26 iunie, curent.

În iunie curent, Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Respectiv, în februarie curent, Berdilo a obligat Casa Națională de Asigurări Sociale să recalculeze pensia ex-procurorului Isai Sârcu, care este soțul judecătoarei CSJ Iulia Sârcu și a ex-procurorului Gheorghe Nogai.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

Ieri, 19 iunie, după aproape trei ore de deliberare, judecătoarea Rodica Berdilo, nu a confirmat legalitatea alegerilor noi ale primarului general al mun. Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018. Decizia este definitivă și executorie, dar poate fi contestată de părți în instanța ierarhic superioară timp de o zi. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, după pronunțarea deciziei, că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.