Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fratele fostului șef CCEC, bănuit…

Fratele fostului șef CCEC, bănuit de corupție în Transnistria

europalibera.mobi

Organele de urmărire penală ale autoproclamatei republici moldovenești nistrene au deschis un dosar pe numele directorului general al fabricii de textile „Tirotex”, Andrei Mejinschi. Acesta este fratele fostului director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției și ex-ministrului MAI, Valentin Mejinschi. Andrei Mejinschi este bănuit că în februarie curent ar fi încercat să mituiască un membru al Băncii Centrale a Transnistriei, scrie 1news.md.

Potrivit serviciului de presă al Comitetului de Anchetă de la Tiraspol, urmărirea penală se face în baza art. 137 , alin. 2), punct. A al Codului Penal al RMN: „influențarea activității comisiilor electorale… prin intermediul mituirii, minciunii, aplicării violenței sau amenințării cu violență”.

În caz că va fi găsit vinovat acesta riscă pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată sau privațiune de libertate până la cinci ani.

Serviciul de Anchetă a anunțat că la 10 februarie 2015, Andrei Mejinschi ar fi propus unui membru al Băncii Centrale a Transnistriei 5 mii de dolari pentru a susține candidatura Elenei Gorodeț la alegerile șefului Comisiei Electorale Centrale din regiune. „Scopul acestei propuneri a fost de a alege la conducerea Comisiei Electorale Centrale a unui reprezentat al Consiliului Suprem al Transnistriei. La acest moment, se anchetează toate circumstanțele săvârșirii infracțiunii”, se spune într-un comunicat al organelor de urmărire. Elena Gorodeț a fost desemnată la conducerea Băncii Centrale la 11 februarie.

Precizăm că fabrica de textile Tirotex aparține companiei „Sheriff”, care se află în opoziție cu conducerea regiunii, iar Andrei Mejinschi este candidat la postul de deputat în Consiliul Superior al Transnistriei, alegerile urmează să se desfășoare în această duminică.

Precizăm că la începutul lunii noiembrie, Oficiul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției al Ministerul Afacerilor Interne al Transnistriei a pornit un dosar penal pe faptul contrabandei mijloacelor financiare în valută străină în proporții deosebit de mari. În această schemă, potrivit anchetei, ar fi implicată conducerea „Sheriff și „Agroprombank”. Forțele de securitate transnistrene au afirmat că „Sheriff” a scos din Transnistria prin contrabandă, mai mult de un sfert de miliard de dolari.

Aceste acuzații au fost respinse în mod public de directorul holdingului „Sheriff”, Dumitru Oghirciuc. În timpul unei emisiuni la postul transnistrian TSV, acesta a declarat că cauza penală a fost fabricată „în baza unor zvonuri” și a făcut o legătură cu viitoarele alegeri din Sovietul Suprem al Transnistriei. „Noi vedem o campanie evidentă de discreditare a liderilor companiei și a angajaților săi, care își înaintează candidatura la alegerile pentru Consiliul Suprem,” – a declarat Oghirciuc.

„Tirotex” – cea mai mare întreprindere din industria textilă, în sud-vestul CSI. fabrica a fost construită în anul 1973. Aproximativ 70% din producție este exportată în 30 de țări.

Precizăm că Valentin Mejinschi, general de pe vremea lui Voronin, a ajuns între timp administrator al firmei de pază „Argus-S”, fondată de off-shore-uri care au legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Sursa foto: europalibera.mobi