Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Franco Frattini: „Perioada mea pentru…

Franco Frattini: „Perioada mea pentru vizită nu este aleasă întâmplător”

Astăzi, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lisnic și Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au susțin un briefing de presă. În cadrul acestuia, Cristina Lisnic a trecut în revistă principalele realizări pe segmentul rezolvării conflictului transnistrean. La rândul său, Frattini a adăugat că responsabilitatea OSCE este de a încuraja și de a susține procesul negocierilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

În discursul său, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lisnic, a menționat despre realizările obținute pe durata anului 2018.

„Doar din anul 2018 și până în prezent am reușit să avem circa 260 de diplome apostilate pentru circa 230 de țări. Am asigurat accesul fermierilor pentru circa 90% din terenurile revendicate. Am înregistrat aproximativ 3 000 de mijloace de transport în cele două oficii de la Râbnița și Tiraspol și am preschimbat circa 3 300 de permise de conducere. Doar în ultimele patru luni ale anului 2019, numărul permiselor de conducere preschimbate sunt duble comparativ cu numărul mijloacelor de transport înregistrate în cele două oficii”, a declarat Linsnic.

Aceasta a mai comunicat că în cadrul întrunirii cu Franco Frattini a fost abordat subiectul depozitului de muniții și armament Cobasna. De asemenea, cei doi oficiali au vorbit despre problema drepturilor omului, problema liberei circulații, dar și importanța monitorizării zonei de securitate, precum și raportarea incidentelor.

La rândul său, Frattini a declarat că responsabilitatea OSCE este de a încuraja și de a susține procesul negocierilor, dar nimeni nu poate substitui cele două părți implicate în discuții, care trebuie să dialogheze și să vină cu idei, propuneri și soluții. 

„Noi ne dorim pentru acest an să implementăm pe deplin această agendă ambițioasă pe care o avem, să nu avem întâlniri doar pentru întâlniri, dar să avem aceste întâlniri pentru rezultate bune. Perioada mea pentru vizită nu este aleasă întâmplător. Eu știu că am venit într-o perioadă de tranziție după alegerile parlamentare și înainte de formarea Guvernului, care sper să fie format înainte de termenul limită”, a comunicat Frattini.

Reprezentantul OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini și-a început ieri vizita de două zile la Chișinău și Tiraspol. Astăzi, acesta va avea o întâlnire cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.