[Foto-Reportaj] Proteste în față la CNA

Câțiva oameni s-au adunat în fața Centrului Național Anticorupție pentru a cere imparțialitate și corectitudine în investigarea cazurilor de furt de la cele trei bănci: Banca Socială, Banca de Economii și Unibank.

Protestatarii au venit la CNA, în clipele în care acolo era audiat controversatul om de afaceri Ilan Shor, bănuit de furtul unui miliard de dolari de la Banca de Economii din Moldova.

Manifestanții au cerut ca Shor să fie arestat, iar averea acestuia să fie confiscată. De asemenea, ei au cerut ca Vladimir Plahotniuc și Vladimir Filat să fie audiați și arestați.

„Solicităm ca aici să fie aduși Filat și Plahotniuc, nu doar scula lor criminală Ilan Shor. Luați exemplu de la DNA-ul românesc, acolo unde toți corupții, indiferent că sunt politicieni importanți sau oameni de afaceri sunt trimiși la pușcărie”, a scandat Vasile Năstase, membrul Platformei Demnitate și Adevăr – DA.

De asemenea, manifestații au cerut celor de la CNA să-și facă onest și profesionist treaba și să asculte doleanțele cetățenilor. „Plahotniuc și cu Filat, miliardele-au furat”, „Nu-l lăsați pe Shor, să plece în off-shore”, „Hoții la pușcărie” sau „Demonstrați că meritați”, au fost alte scandări ale protestatarilor.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală a CNA, Ilan Shor este în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. „Ilan Shor are interdicția de a-și părăsi domiciuliul, este restricționată comunicarea lui cu anumite persoane. Aceasta e o măsură preventivă, pe care a găsit-o necesară instanța și orice încălcare a acestui regim presupune schimbarea acestei măsuri preventive”, a explicat oficialul. Totodată, el a subliniat că această decizie va fi contestată la Curtea de Apel.

„Învinuirile aduse de Procuratura Anticorupție lui Ilan Shor au fost acțiunile care a comis acesta în perioada noiembrie 2014 când gestiona Banca de Economii, dar nu datele prezentate în raportul Kroll”, a specificat Adriana Bețișor, procurorul care gestionează acest caz.

Procurorul nu a oferit mai multe detalii despre ceilalți presupuși bănuiți, motivând că astfel ar deconspira ceea ce planifică organul de urmărire penală și ceea ce e strict confidențial.

Foto: Tatiana BEGHIU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Andrei Turcan

  Bun, dara de ce nu protesteaza impotriva la cei care au furat banca dar in fata la CNA, cred ca daca numai credem si in acest raport apoi de unde sa mai cauti dreptate ?

  • Dorian Bordian

   astia deja se pare ca-s oastea lui Shor, ca din lozinci cam vad ca-s mai “destepti” ca Kroll, si ei nu considera pe Shor principalul suspect, dar atunci pe cine, de ce se incearca prin asa copilasi sa induca poporul in eroare?

   • Vio Postolachi

    Nu impotriva CNA trebuie protestat, ca nu seful CNA a furat banii din BEM. Trebuie ca societatea civila sa lupta ca intr-un final vinovatii din raportul Kroll sa ajunga toti la inchisoare. Ori ce, Petru Lucinschi este sfant? In Romania cum au ajuns dupa gratii fosti lideri de stat?

    • Nova OL

     CNA nu-si face lucrul si asta creaza impresii de loialitate si/sau incompetenta. Sunt platiti din banii contribuabililor pentru a impiedica asa fel de crime. Dar noi vedem doar o profanare complecta din partea lor. Aceiasi critica se refera si la PG si BNM,si la alte organe de control ce au tolerat aceste jafuri.

 2. Dorel Donici

  deci tot inteleg, oamenii ies la protest, dar se creiaza impresia ca astea mai tare il apara pe Shor decit cer ca sa se faca dreptate. Ce are aici Plahotniuc ? Logic nu se leaga s de BEM numele lui niciodata nu a fost implicat.

  • Nova OL

   anume de la venirea lui plahotniuc in politica din 2009 s-au inceput furturile masive si obraznice de prin banci,companii de asigurari,proprietati ale statului. Si demult deja nu e secret ca in tara asta nu se face nimic fara acordul lui. Nu degeaba e supranumit “papusar”, trage de toate sforile anume acest individ. 🙁

 3. Ovidiu

  Sa va spun eu cum sta treaba cu acesti indivizi, ei se folosesc de oamenii, ii scot la proteste, ca in final aceasta platforma sa devina un partid politic, care este finantat de Topi, ei pina acum au incercat cu PLR-ul, cu Mocanu si zero, mereu au luat palme peste bot de la cetateni, acum incearca ceva nou……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *