Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [Foto] Refugiații transnistreni protestează în…

[Foto] Refugiații transnistreni protestează în fața Guvernului

Mai mulți reprezentanți ai Mișcării Refugiaților Transnistreni au protestat astăzi, 8 iunie, în fața Guvernului, susținând că autoritățile nu și-au îndeplinit promisiunile făcute după întrevederea din 20 februarie 2016 cu veteranii războiului de pe Nistru.

refugiatii transnistreniÎn același timp, consilierul premierului Ion Coropcean, susține că oamenii nu au înțeles corect acordul pe care l-au semnat cu autoritățile locale. „Cu regret am constatat că necazurile prin care treceți au origine mai veche. Astăzi nu stă problema locuințelor, pentru că le-ați primit, ci problema privatizării. Nimeni din Guvern nu este împotriva refugiaților transnistreni. Vă invităm mâine la negocieri. Argumentele vor fi expuse în cadrul întrevederii. S-a sistematizat tot pachetul de probleme, pentru că s-au adunat mai multe. Vă chem să participați constructiv și să veniți cu inițiative pentru a soluționa aceste probleme. Să trecem de la proteste periodice la lucru. Mâine vom anunța ce decizie vom lua”, a explicat Corobceanu.

„Începând cu anul `92 auzim doar vorbe, de care ne-am săturat”, se arată indignat un veteran al războiului de pe Nistru.

Refugiații afirmă că după învestirea Guvernului, premierul Pavel Filip le-a promis că îi va ajuta să soluţioneze problema privatizării locuinţelor, primite ca urmare a refugierii din raioanele de est ale Moldovei.

Anatol Bâzgu„Suntem revoltați deoarece în ultima perioadă autoritățile nu execută litigiile de judecată. La 20 februarie am transmis un demers repetat prim-ministrului. El ne-a promis că ne va soluționa problema și să nu ieșim la proteste. Însă, recent, am primit o scrisoare în care se spunea că este interzisă privatizarea locuințelor… Lumea a investit în aceste apartamente pentru a putea trăi și acum sunt nevoiți să achite 800 de mii de lei, dacă au apartament cu trei camere”, a subliniat Anatol Bîzgu, președintele Mișcării Refugiaților Transnistreni, care este de părere că promisiunile făcute de către premier au fost doar o mimare a soluţionării problemelor refugiaţilor şi veteranilor. În opinia sa, guvernarea şi-a luat aceste angajamente pentru a reduce din revolta oamenilor.

„Oare nu putem face așa ca să nu ducem în mormânt pe cei care au luptat pentru independența țării noastre?”, suspină Tamara, femeia care și-a pierdut soțul în războiul de pe Nistru.