Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Foto) Miniștrii Grigoraș și Grama…

(Foto) Miniștrii Grigoraș și Grama promovează votul uninominal în raioane. Ce răspuns au ministerele

Inițiativa anunțată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, privind schimbarea sistemului electoral din R. Moldova și introducerea votului uninominal, este activ promovată, în ultima săptămână, nu doar prin intermediul publicității TV, online sau stradale, care, de altfel, nu este marcată ca fiind o campanie a democraților, dar și de miniștrii Eduard Grama și Stela Grigoraș, care nu sunt membri PDM. Aflându-se în deplasări de serviciu în calitate de miniștri, aceștia promovează votul uninominal, un proiect al Partidului Democrat. 

La 13 martie au fost publicate pe Facebook  mai multe fotografii în care apare ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare în timp ce le vorbește locuitorilor din raionul Criuleni despre „oportunitățile votului uninominal”, dar și în timp ce semnează, alături de democratul Iurie Andriuța, președintele raionului Criuleni, în listele de susținere a inițiativei privind implementarea votului uninominal. Eduard Grama nu este membru PDM.

Astăzi, deputatul socialist Ghenadi Mitriuc a publicat o fotografie în care apare ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș alături de președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, care este membră a Partidul Democrat. Aceasta le vorbește studenților de la Colegiul de Medicină din Ungheni despre votul uninominal și ține în mâini un pliant informativ, care în ultima săptămână a început a fi ditribuit pe tot teritoriul țării, dar care nu conține sigla PDM. Nici Stela Grigoraș nu este membru PDM.

ZdG a solicitat să discute cu secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, despre campania inițiată de miniștri în teritoriu privind promovarea votului uninominal sau un număr de telefon al acesteia, dar discuția directă ne-a fost refuzată de către serviciul de presă al Cancelariei de Stat. Am fost îndemnați să formulăm întrebarea în formă scrisă, deoarece Lilia Palii s-ar afla într-o ședință, și să o trimitem la adresa electronică a serviciului de presă a instituției pentru a primi o reacție. Am fost asigurați că solicitarea va fi examinată și se va încerca transmiterea unei reacții până la sfârșitul zilei de muncă.

La rândul său, șefa interimară a Serviciului de informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Cristina Stratulat, a declarat că Stela Grigoraș a efectuat o vizită de lucru la Colegiul de Medicină din Ungheni: „A vorbit despre reforme, inclusiv despre reforma pensiilor și criteriile care vor intra în vigoare de la 1 aprilie, plus reforma sistemului de salarizare din sectorul bugetar. La sfârșitul ședinței i-a fost solicitată părerea referitor la votul uninominal. Atât. Nu a fost pentru a face propagandă și a promova”. Am solicitat, totuși, un răspuns al ministrei în care ar explica de ce apare cu un pliant informativ în mână, care ilustrează beneficiile schimbării sistemului electoral. Am fost asigurați că vom primi o reacție în scurt timp.

Reprezentanta serviciului de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ne-a comunicat că Eduard Grama se află într-o ședință, dar va transmite solicitarea ZdG de a afla dacă vizita de lucru în r. Criuleni a presupus și promovarea inițiativei PDM privind votul uninominal. Și aici am fost asigurați că com primi un răspuns în cel mai scurt timp.

UPDATE: Violeta Scrișu, consultant principal în cadrul Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a revenit cu o reacție a ministrului Grama: „Dl Grama, într-adevăr, nu este membru al PDM, dar susține acest vot. Nu este neapărat să fii membru al partidului ca să susții această inițiativă.  Nu este nicio eschivare din acest punct de vedere.” Întrebată dacă promovarea votului uninominal a fost făcută în timpul programului de lucru, Violeta Scrișu a declarat că ministrul a efectuat o vizită la Criuleni în cadrul campaniei sociale „Produse autohtone pentru copiii Moldovei”, iar fotografiile în care Eduard Grama apare semnând pentru susținerea votului uninominal sunt făcute după finalizarea orarului, în timpul său liber.

La 6 martie 2017, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că în acest moment clasa politică este caracterizată de „traseims politic”, „corupție” și „incompetență”, iar soluția pentru disciplinarea aleșilor poporului este introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. La câteva ore de la acest anunț, a apărut o pagină online care promovează votul uninominal, pliante informative distribuite, atât în capitală, cât și alte localități din țară, spoturi video, dar care nu conțin sigla PDM. Până acum nu există niciun proiect de lege înregistrat în Parlament privind votul uninominal, iar Partidul Democrat nu a prezentat niciun document care ar explica ce prevede această inițiativă.

Inițiativa PDM a generat reacții negative din partea societății civile, iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că votul uninominal nu este reforma de care are nevoie R.  Moldova . „Guvernul să reformeze întâi finanțarea partidelor politice, legislația audiovizualului, votul din străinătate și să înceapă reforma teritorial-administrativă”, a declarat Mureșan.