FOTO: Dodon a afişat un drapel moldovenesc „cenzurat” în Iran, pe când alte state afişează drapelele aşa cum sunt

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat într-o călătorie în Iran, în calitate de șef al Federației naționale de Șah. El a postat pe pagina sa de Facebook un text în limba rusă și câteva poze de la deschiderea Campionatului Mondial de Șah Feminin, în care apare pe fundalul unui drapel moldovenesc, în care vulturul nu mai ține crucea în cioc.

Deși, nu a oferit explicații de ce a cenzurat drapelul, unele surse susțin că ar fi vorba de un comportament obligatoriu de eliminare a simbolurilor creștine într-un stat islamic.

Cu toate acestea, Campionatul de Șah nu este un eveniment iranian, nici islamic, de aceea președinții de state sau de federații nu ar avea obligații de a ascunde sau a redacta simbolurile sale naționale.
Totodată, pagina oficială a președintelui iranian, Rouhani, conține mai multe poze cu drapele necenzurate ale statelor, ale căror lideri vin în delegații oficiale. Zilele trecute, premierul Suediei a vizitat Iranul, întrevederile bilaterale desfășurându-se într-o sală în care sunt ambele drapele, iranian și suedez.

Drapelul suedez este o pânză albastră pe care este aplicată o cruce mare galbenă. Și alte întruniri bilaterale între liderii unor state europene, populate de exponenții altor religii decât cea musulmană, și cel iranian, au fost desfîșurate cu drapelele necenzurate, după cum vedem pe pagina web a președintelui iranian president.ir

Mai mult chiar, atunci când Hasan Rouhani vizitează statele europene, drapelele și simbolurile naționale ale acestora sunt lăsate la vedere. La începutul anului trecut, președintele iranian a vizitat Vaticanul, pozând în prezența icoanelor creștine, a crucilor, a altor obiecte de cult catolic.


În ultimii ani, Igor Dodon s-a afișat în nenumărate rânduri ca un exponent de vază al ortodoxiei.

În anul trecut, în calitate de lider socialist, s-a preocupat de pelerinajul unei icoane de la Moscova prin toată Moldova, dar și alte acțiuni de cult.

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, l-a susținut public în cadrul campaniei electorale, declarând că ”îi mulțumim că este un activ creștin al Bisericii noastre ortodoxe”.

La sfârșitul anului 2016, după ce a fost ales președinte, una dintre primele sale întâlniri a fost cu clericii, participând și la evenimente religioase, unde a declarat:” Noi trebuie să facem tot posibilul ca să păstrăm credința noastră ortodoxă, să nu permitem unor valori străine să fie implementate în Moldova”

Acțiunea ar putea fi calificată ca o profanare a simbolurilor de stat, fiind încălcat Art.347 al Codului Penal.

Articolul 347. Profanarea simbolurilor de stat
(1) Profanarea simbolurilor de stat (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat arborate, utilizate sau intonate public
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore.

Până la moment nu a fost emisă o reacție publică a Președinției, a Comisie Naționale de Heraldică, a Mitropoliei Moldovei,

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. tolea mereuta

  Dodon merge cu servilismul prea departe,iar simbolurile de stat le-a batjocorit de la inceput,scotand steagul UE de la presedintie,apoi stema cu cruce in ciocul vulturului pusa pe un halat de baie,iar dedesubt scria presedinte si acum scoaterea crucii,totul pregateste noul steag rosu cu cap de bour,cu care s-a pozat cu ambasadorul Rusiei,intamplator,Pt,atitudinea de la UE si de la NATO ,Dodon poate fi demis,dar cine are curaj sa o faca?

 2. Vadim

  Pentru toate procedurile in deplasarile externe raspunde Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM nu e prima abatere cu steagul.
  Ministrul Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova ar trebui sa DEMISIONEZE.
  SERIOS, doar acum ati observat? Pana acum unde ati fost?
  http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/502034/

 3. Pana la moment nu a fost emisa vreo reactie publica a Parlamentului, a Guvernului, a pd-mamut. De ce oare? Pentru ca sunt de-o mama bolsevica.

 4. ivancelgroaznic

  De probleme de protocol, se ocupa MAE shi seful protocolului in cadrul delegatie. Iat Dodon ar fi bine sa se hotarasca in ce calitate este acolo, de preshedinte sau de shef cu shahul ?
  Bine ca nu io cintat imnul URSS, precum americanii la nemtsi, imnul raihului al treilea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *