Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (foto, doc) Percheziții la afacerea…

(foto, doc) Percheziții la afacerea familiei Chirtoacă de Hramul orașului

Primarul suspendat din funcție anunță, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a primit un cadou neplăcut de Hramul Chișinăului.

Acesta afirmă că astăzi, 14 octombrie, la fel cum s-ar fi întâmplat 11 octombrie curent, poliția a descins în depozitul Societății Comerciale „Anda” SRL din str. Petricani 23, afacere care aparține familiei Chirtoacă și care de 20 de ani se ocupă de importul apei minerale „Borsec” din România. Edilul scrie că la această adresă se află depozitele a încă circa 100 de agenți economici.

„Au spart lacătul de la intrare, au văzut că în depozit este numai apă minerală și nimic altceva, și au sigilat depozitul. Nu au intrat din greșeală, au intrat intenționat, întrucât administratorul depozitului le-a spus că acest depozit nu are legatură cu acțiunile lor, și că este închiriat de un alt agent economic, și anume „Anda” SRL. La solicitările reprezentanților firmei „Anda” SRL, pentru a clarifica incidentul, poliția a spus că nu au treabă cu „Anda” SRL, că nu vor să-i blocheze activitatea și că depozitul urmează a fi desigilat. Am considerat că incidentul este epuizat, numai că azi dimineața la ora 9, poliția a descins din nou în depozitul „Anda” SRL și a efectuat percheziție, din nou fără nici un fel de acte. Cel mai probabil dorind ca să schimbe procesele-verbale și să „corecteze” abuzul din 11 octombrie. Cum se numeste aceasta?”, a scris în această dimineață Dorin Chirtoacă pe Facebook.

„Anda” SRL este fondată și administrată de Lucian Chirtoacă, fratele mai mare a edilului suspendat din funcție.

Sursa foto: Facebook, Lucian Chitoacă

Asemeni fratelui său, Lucian Chirtoacă a făcut public cazul pe Facebook. Lucian Chirtoacă afirmă că poliția a deschins la depozitul firmei care-i aparține în seara zilei de 11 octombrie, atunci când ar fi tăiat lacătul și pătruns în interior, după care ar fi sigilat depozitul și a plecat.  Acesta susține că oamenii legii au prezentat administratorului depozitului un act de percheziție pe numele unei alte firme care deține depozit pe aceeași adresă, Str. Petricani 23. Lucian Chirtoacă scrie că administratorul depozitului le-a arătat polițiștilor depozitul pentru care dețineau permisiune de a face control, dar aceștia ar fi insistat să facă percheziții la „Anda” SRL.

„Acțiunile lor ilegale sunt recunoscute chiar de colaboratorii de poliție care au întocmit procesul-verbal de percheziție unde au indicat că au efectuat perchezișie la „depozitul firmei ANDA” SRL din str. Petricani 23, ei însă aveau ordonanță de percheziție pentru o altă firmă”, scrie pe Facebook Lucian Chirtoacă, administratorul „Anda” SRL.

Omul de afaceri afirmă că la 12 octombrie a depus o cerere la Inspectoratul General al Poliției (IGP) pentru desigilarea depozitului  și „clarificarea acestui abuz”.

„La care ei au spus că este o greșeală și au stabilit că astăzi dimineața la orele 9 vor veni pentru desigilarea depozitului. Astăzi însă, au venit și au continuat percheziția începută în data de 11 octombrie 2017. Din nou am solicitat oprirea percheziției ilegale și am chemat poliția sunând la 902. Din acel moment ei s-au grăbit și au plecat lăsând depozitul descuiat. Poliția de la 902 a venit și a plecat fără să întreprindă ceva, spunând că o să fim sunați de poițistul de sector”, conchide Lucian Chirtoacă.

Acesta a publicat și câteva imagini ale depozitului sigilat, lacătelor rupte și procesului-verbal al percheziției din 11 octombrie.

În Procesul-verbal întocmit de ofițerul de urmărire penală Alexandru Gherman se precizează că la 11 octombrie, Lucian Chirtoacă ar fi fost apelat și anunțat prin SMS despre efectuarea percheziției cu 50 de minute înainte de demarare, dar că acesta nu s-ar fi prezentat. Potrivit documentului, percheziția a durat o oră, între 17.45 și 18.45. Actul nu conține informații despre scopul percheziției și obiectele sau documentele care urmau a fi depistate. Totodată, ofițerul scrie că depozitul a fost sigilat până când proprietarii nu vor prezenta acte care confirmă proviniența mărfii.

Citiți și

Frații Chirtoacă: Afaceri de „excepție” cu Primăria