Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostă ministră a Industriei și…

Fostă ministră a Industriei și Comerțului, cu aspirații unioniste, se vrea primar de Chișinău

Fostă ministră a Industriei și Comerțului în Guvernul Sturza, femeie de afaceri și președintă Asociației Patronale din Industria Ușoară, Alexandra Can, a depus astăzi, 18 aprilie, actele prin care solicită Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr.1  să fie înregistrată drept concurentă în cursa pentru șefia municipiului Chișinău. Aceasta este candidata Partidului Național Liberal (PNL), forță politică care militează pentru unirea R. Moldova cu România. În prezent, Alexandra Can este vicepereședintă a partidului. 

Vicepreședinta PNL, Alexandra Can, s-a afișat la Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr.1 alături de președinta formațiunii politice, Vitalia Pavlicenco. Consiliul electoral urmează să examineze actele prezentate de Alexandra Can și în termen de șapte zile să adopte o decizie referitor la înregistrarea acesteia în competiția pentru șefia capitalei.

Între martie-decembrie 1999, Alexandra Can a ocupat funcția de ministru al Industriei și Comerțului. Aceasta este o prosperă femeia de afaceri, fiind proprietara SRL „Artima”, care deține o fabrică care produce articole de marochinărie, în special valize și genţi de călătorie. Alexandra Can este președinta Asociației Patronale din Industria Ușoară.

Până în prezent, în cursa electorală pentru șefia capitalei au fost înregistrați de Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr.1  șapte candidați: Valeriu Munteanu (vicepreședintele PL), Vasile Costiuc (președintele partidului „Democrația Acasă”),  Andrei Năstase (liderul PPDA, candidat PAS-PPDA), Reghina Apostolova (candidata Partidului Șor), Alexandr Roșco (membru al grupului „Antifa”, candidatul partidului „Casa Noastră-Moldova”),  Ion Ceban (candidat PSRM) și Victor Strătilă ( candidat din partea Partidului Verde Ecologist).

Și-au anunțat intenția de a concura pentru fotoliul de primar trei candidați independenți: Sergiu Tofilat (expert în domeniul energetic şi activist civic), Silvia Radu (primară interimară a mun. Chișinău) și Maia Laguta (activistă civică). Ultima a renunțat să lupte pentru funcția de primar invocând că nu va reuși să colecteze cele zece mii de semnături, necesare pentru a fi înregistrată în cursă.

Silvia Radu s-a prezentat astăzi, 18 aprilie, ora 16.00, la Consiliul electoral de circumscripție pentru a prezenta listele cu 13 mii de semnături colectate în favoarea sa.

Activistul civic Sergiu Tofilat are timp până mâine, 19 aprilie, pentru a prezenta la Consiliul electoral lista cu cel puțin zece mii de semnături.

Șefia capitalei este țintită și de Constantin Codreanu, candidat Partidului Unității Naționale (PUN), și Maxim Brăila, candidatul Partidului Popular din R. Moldova (PPRM). În privința celor doi Consiliul electoral încă nu a luat o decizie privind înregistrarea în competiția electorală.

Primarul ales la 20 mai va avea un mandat de un singur an, până în 2019, când se vor desfășura alegeri locale în toată țara. Mandat de un an va avea și edilul municipiului Bălți, care, de asemenea, va fi ales la 20 mai.

Foto:facebook.com/alexandra.can