Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostă deputată comunistă, candidatura Guvernului…

Fostă deputată comunistă, candidatura Guvernului la funcția de ambasadoare a R. Moldova în Elveția

Oxana Domenti, deputata comunistă care în decembrie 2017 a  renunțat la mandatul de parlamentar și a anunțat că pleacă din politică, este candidatura Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) la funcția de ambasador al R. Moldova în Confederația Elvețiană. Astăzi, 12 septembrie, candidatura acesteia a fost aprobată de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Ambasadorul agreat va deține și funcția de Reprezentant Permanent al R. Moldova pe lângă oficiul ONU de la Geneva.

Potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Totodată, propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Respectiv, candidatura Oxanei Domenti urmează a fi aprobată de membrii Executivului, iar decretul de numire în funcție urmează a fi semnat de președintele Igor Dodon.

Oxana Domeni a acces pentru prima dată în Parlament în anul 2009, pe listele PCRM. În 2015, în timpul celui de-al doilea mandat de deputat, a devenit șefa Comisiei parlamentare pentru sănătate, muncă și protecție socială. Până a ajunge în Legislativ, în perioada mai 2003 – mai 2009, Oxana Domenti a fost consilier al președintelui R. Moldova Vladimir Voronin în problemele dezvoltării sociale.