Fostă deputată comunistă, candidatura Guvernului la funcția de ambasadoare a R. Moldova în Elveția

Oxana Domenti, deputata comunistă care în decembrie 2017 a  renunțat la mandatul de parlamentar și a anunțat că pleacă din politică, este candidatura Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) la funcția de ambasador al R. Moldova în Confederația Elvețiană. Astăzi, 12 septembrie, candidatura acesteia a fost aprobată de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. Ambasadorul agreat va deține și funcția de Reprezentant Permanent al R. Moldova pe lângă oficiul ONU de la Geneva.

Potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Totodată, propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Respectiv, candidatura Oxanei Domenti urmează a fi aprobată de membrii Executivului, iar decretul de numire în funcție urmează a fi semnat de președintele Igor Dodon.

Oxana Domeni a acces pentru prima dată în Parlament în anul 2009, pe listele PCRM. În 2015, în timpul celui de-al doilea mandat de deputat, a devenit șefa Comisiei parlamentare pentru sănătate, muncă și protecție socială. Până a ajunge în Legislativ, în perioada mai 2003 – mai 2009, Oxana Domenti a fost consilier al președintelui R. Moldova Vladimir Voronin în problemele dezvoltării sociale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *