Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip, despre eliberarea celor condamnați…

Filip, despre eliberarea celor condamnați pe vremea guvernării PDM: „Sunt foarte stranii asemenea abordări”

Pavel Filip

Președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, susține că „este imposibil să controlezi fiecare procuror sau judecător” și nu înțelege de ce justiția își schimbă deciziile în funcție de guvernare.

„Nu vi se pare că cei din sistemul de justiție se orientează foarte repede la cei care vin la guvernare?”, a declarat fostul premier în cadrul ediției din 4 septembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, fiind solicitat să comenteze cazurile în care unele persoane, cum ar fi Sergiu Cebotari sau Gheorghe Petic, au fost eliberate după ce democrații au plecat de la putere.

„Și eu mi-am pus această întrebare: când a avut dreptate justiția? Pentru că eu, ca și conducător al Guvernului, am avut foarte mult de suferit la acest capitol”, a menționat Filip.

Filip a mai spus că pentru el „sunt foarte stranii asemenea abordări”.

Luna trecută, ZdG a realizat o retrospectivă a dosarelor intentate în perioada guvernării PDM, care au fost însă soluționate odată cu venirea la putere a noii guvernări.

În această situație este important să înțelegem că acei procurori și judecători care au dat sentințe de condamnare, trebuie să fie reatestați, pentru că ei, de fapt, s-au lăsat influențați din punct de vedere politic, în cel mai bun caz, sau în cel mai rău caz, de către un grup criminal organizat, care prin controlul Consiliului Superior al Magistraturii și a președinților de instanțe, au exercitat presiuni asupra persoanelor incomode regimului. Ei au înțeles că puterea s-a schimbat și este periculos să condamni oameni nevinovați. Judecătorii înțeleg că nu mai au de ce să condamne oameni nevinovați din moment ce nu mai există Plahotniuc și asociații acestuia”, a declarat atunci Ștefan Gligor, jurist, director de programe la CPR Moldova, pentru ZdG.