Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip comentează decizia CtEDO cu…

Filip comentează decizia CtEDO cu privire la condamnarea R. Moldova în cazul cetățenilor turci

Pavel Filip susține că decizia de condamnare a R. Moldova în cazul cetățenilor turci putea fi anticipată. Rugat să comenteze hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului, prin care R. Moldova este obligată să achite câte 25 de mii de euro fiecărui cetățean turc care a fost îndepărtat din R. Moldova, Filip a declarat că nu putea atunci să intervină pentru a împiedica acest lucru.

„Dvs știți că hotărârea CtEDO se execută, nu se pune în discuție și răspunde țara. Plățile vor fi efectuate de către R. Moldova. Din punctul meu de vedere era o decizie pe care o puteam anticipa. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat cu profesorii turci atunci și mi-am spus poziția atunci a doua zi, dar cu părere de rău au fost alte instituții care au intervenit”, a declarat Filip.

Rugat să precizeze la care instituții se referă, Filip a menționat că e vorba de „instituțiile care s-au ocupat de investigare”. Totodată, întrebat de ce nu a intervenit în acest caz, răspunsul lui Filip a fost simplu: „Cum puteam interveni, dacă era un fapt săvârșit”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis astăzi o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului. Astfel, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să aschite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate, și care au depus plângeri în fața Curții.

Deși Guvernul de la Chișinău insistă că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.