Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Felicitările „fugarilor” cu (ne)Independența: Ce…

Felicitările „fugarilor” cu (ne)Independența: Ce îi doresc R. Moldova Plahotniuc și Șor

Atât Ilan Șor, cât și Vlad Plahotniuc au venit cu felicitări pentru R. Moldova, cu ocazia Zilei Independenței. Ambii au făcut felicitările de peste hotare, prin intermediul rețelelor de socializare. Șor a declarat că R. Moldova nu este independentă, în contextul în care președintele primește mită din partea altui stat și prim-ministrul „face coaliție cu cel mai mare corupt din țară”, iar Plahotniuc afirmă că nu poate sărbători acasă, întrucât se teme pentru siguranța rudelor sale.

În discursul său, Șor a promis că foarte curând va fi construită o R. Moldova cu adevărat suverană și independentă.

Totodată, Plahotniuc le-a urat cetățenilor să fie vigilenți și să aprecieze „faptele, nu vorbele”. Ca și Ilan Șor, Vlad Plahotniuc susține că R. Moldova nu este independentă și că vina pentru asta aparține „liderilor politici loiali Moscovei”.

„Astăzi, nu pot să risc siguranța mea sau a familiei mele și să mă aflu în țară, alături de prieteni și colegi, tocmai pentru că am luptat cu toată fermitatea împotriva celor care au dorit să ocupe și să asuprească R. Moldova. Această luptă s-a dovedit a fi inegală, adversarii mei au fost prea numeroși și prea puternici, și astăzi regret că, prin diverse tertipuri și trădări, Moldova a fost preluată sub controlul forțelor străine, în mod direct sau prin intermediarii lor politici trădători.

Din păcate, Moldova nu mai poate fi numită independentă, fiindcă nu există independență atunci când instituțiile statului sunt conduse de lideri politici loiali Moscovei, care sunt și șantajabili, când organele de forță sunt trecute în gestiunea paralelă a serviciilor secrete străine, când Procuratura, CNA, SIS, Armata, Consiliul Suprem de Securitate și altele au o agendă dublă și lucrează sub influența politică rusească”, a spus Plahotniuc.

Magistrații Curții de Apel Cahul au emis un mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor și l-au anunțat în căutare pe 25 iulie 2019. Se întâmpla la mai bine de o lună de când acesta nu mai apărut în spațiul public și după ce nu s-a prezentat în ședința din 19 iulie, deși se afla sub control judiciar, fiind inculpat într-un dosar de escrocherie și spălare de bani.

La mijlocul lunii iulie, PG informa că a pornit două cauze penale în legătură cu ieșirea din țară a deputatului Ilan Șor, care ar fi fost posibilă din cauza neglijenței de serviciu a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

Pe 15 august, Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară. La baza solicitării procurorului general interimar Dumitru Robu de a-l lipsi de imunitate pe Ilan Șor se află un dosar penal deschis la 9 august 2019 pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, delapidarea averii străine, insolvabilitatea intenţionată și spălarea banilor.

De cealaltă parte, Plahotniuc a plecat din R. Moldova în momentul în care PDM a anunțat că se retrage de la Guvernare. După ce în presă apăruseră mai multe informații despre plecarea democraților, acest lucru a fost confirmat și de Partidul Democrat. Totodată, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Plahotniuc menționa anterior că va reveni în țară după ce își va „securiza familia”.