Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Federica Mogherini, despre situația din…

Federica Mogherini, despre situația din R. Moldova: UE va rămâne vigilentă

Foto: euneighbours.eu

Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluția politică din R. Moldova și îndeplinirea agendei de reforme necesară pentru deblocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro. Declarația îi aparține Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

După ședința Consiliului Afaceri Externe al Consiliului UE, în cadrul căreia s-a discutat despre situația din R. Moldova, Federica Mogherini a declarat că Uniunea Europeană salută faptul că în R. Moldova a fost soluționată criza politică

„Noi am urmărit ultimele evenimente și am încurajat o tranziție pașnică și democratică. Este clar, și a fost mereu clar pentru noi, despre ceea ce trebuie realizat pentru ca UE să susțină financiar R. Moldova. Este vorba despre implementarea Acordului de Asociere. Aceste reforme trebuie realizate nu doar pentru că UE le solicită, dar și pentru că cetățenii din R. Moldova vor să le vadă implementate”, a declarat Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Mogherini a mai precizat că Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, urmează să întreprindă o vizită de lucru la Chișinău în această săptămână, iar în timpul apropiat ar urma ca și autoritățile de la Chișinău să meargă la Bruxelles.

„Vom monitoriza următorii pași pentru a vedea dacă angajamentele sunt îndeplinite cu adevărat. Vom rămâne vigilenți și încurajăm R. Moldova să rămână angajată pentru a îndeplini agenda de reforme”, a conchis Federica Mogherini.

Situația din R. Moldova a fost examinată astăzi, 17 iunie, la Consiliul Afaceri Externe al Consiliului UE.