Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expoziția ”Alexander Dubcek – Fața…

Expoziția ”Alexander Dubcek – Fața umană a politicii” inaugurată azi la Parlament

Astăzi, a fost inaugurată la Parlament expoziția de tablouri ”Alexander Dubcek – Fața umană a politicii”, organizată de Ambasada Slovaciei în R. Moldova și Ministerul de Externe al Slovaciei, cu ocazia preluării de către Slovacia a Președinției Consiliului UE pentru a doua jumătate a anului 2016.

„Sunt onorat să vernisez această expoziție din două motive. În primul rând, Alexander Dubcek a fost un politician care a avut curaj să se opună sistemului și a luptat pentru libertatea de gândire și de exprimare, fapt pentru care a primit din partea Parlamentului European Premiul Saharov. În al doilea rând, Slovacia a preluat, de la 1 iulie, Președinția Consiliului UE și va menține motoarele dezvoltării. Acum ca niciodată R. Moldova trebuie să vină cu mesajul că va lupta în continuare pentru idealurile europene și va deveni membru al Uniunii Europene, atunci când va fi pregătit”, a menționat președintele parlamentului, Andrian Candu.

Totodată, ambasadorul Slovaciei în R. Moldova, Robert Kir­nag a spus că expoziția este importantă mai ales în această perioadă și nu există un loc mai bun pentru a o arăta. „Alexander Alexander Dubček ne inspiră și astăzi cu abordarea sa față de viață și cu aceea că a rămas el însuși chiar și în cele mai grele momente ale istoriei, când mișcarea de democratizare în Cehoslovacia în anii ’60 a fost înăbușită de trupele Pactului de la Varșovia și am fost trădați de către oamenii pe care îi consideram prieteni. Dubček a rămas omul nostru, chiar și după ce i s-a interzis să participe la viața politică. A început să lucreze contabil la o fabrică de lemn, i-a fost interzis să iasă din casă, să dea interviuri. El s-a ținut tare, și nu este vorba de un an-doi ci de mai mulți ani în care a trăit în acest context dificil. A rămas,însă, același când s-a întors, după 89, în viața politică. Așteptam că va deveni primul președinte slovac din ianuarie 1993, dar a suferit un accident și a murit în consecință. Încă ne inspirăm de la el. Și am ținut să arătăm asta politicienilor ca să găsească și ei inspirație în abordările lor, ca să rămână ei înșiși, să nu uite de oameni, să fie aproape de popor”, a declarat Kir­nag.