Explicațiile președintelui: de ce nu a decretat zi de doliu în memoria maestrului Ion Ungureanu?

Ziua de 31 ianuarie 2017 nu a fost decretată zi de doliu național în memoria maestrului Ion Ungureanu, dar toate onorurile solicitate, inclusiv prezența Gardei de Onoare, pentru organziarea funerariilor au fost acordate, susține Igor Dodon, întrebat de ce nu a acceptat propunerea Guvernului de a consacra o zi regretatului actor, regizor și om de stat.

„Acest lucru deja demostrează o stimă și o atitudine din partea Președinției. Referitor la zile de doliu, haideți să spunem sincer, poate e mai important onorurile, decât decretarea unor zile”, a replicat președintele.

Acesta a declarat că a consultat datele arhivei și a constatat că în anii ’90 a fost decretată o singură zi de doliu, președintele Vladimir Voronin a numit zi de doliu doar în memoria scriitorului Grigorie Vieru, pe când pe parcusul mandatului lui Nicolae Timofti au fost numite opt zile de doliu.

„Aceasta nu înseamnă noi nu aducem onorurile diferitor personalități. Pe mine mai puțin mă interesează viziunile politice, identitatea, este un om care a făcut ceva pentru această țară. Onorurile au fost și vor fi pentru perosanele care merită acest lucru”, a declarat Dodon.

Actorul, regizorul și fostul ministru al Culturii s-a stins din viață la 29 ianuarie, la un spital din Bucureşti. Maestrul a fost răpus de o boală incurabilă, de care suferea de mai mult timp. Ion Ungureanu a fost unul dintre pilonii mișcării de eliberare națională și deputat în Primul Parlament. În perioada anilor 1990 – 1994 a deținut funcția de ministru al Culturii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tolea mereuta

    Dodon crede ca onorurile sunt mai importante decat o zi de doliu national,dar daca decedeaza un politician cunoscut va face la fel?Eu incep sa cred ca Dodon este un mare mincinos ,care ne-a facut de ras la Bruxelles si la UE si la NATO,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *